IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aramco увеличава дивидентите на фона на свитата печалба през второто тримесечие

Основната част от дивидентите отиват в правителството на Саудитска Арабия

22:42 | 07.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Саудитската Aramco се присъедини към своите западни конкуренти и записа спад на печалбата, но увеличава дивидентите. Компанията съобщи, че ще разпредели допълнително 10 млрд. долара под формата на дивиденти. Повечето от тези средства ще отидат към правителството, пише Ройтерс.

Държавата е най-големият акционер в Aramco, а през първото полугодие отчете бюджетен дефицит в размер на 8,2 млрд. риала (2,18 млрд. долара) и вероятно до края на годината бюджетът отново ще излезе на дефицит. През 2022 година Саудитска Арабия съобщи за бюджетен излишък за първи път от десетилетия.

През второто тримесечие на 2023 година печалбата на Aramco намалява с 38% до 112,8 млрд. риала (30,1 млрд. долара), сочат финансовите отчети на компанията. Спадът се дължи на успокояването на енергийните пазари и по-малките печалби от рафинериите.

Тенденцията е подобна при повечето петролни компании.

Цената на европейския сорт Брент, който е референтен за повечето петролни доставки се отдръпна от нивото от 113 долара за барел, постигнато по това време на миналата година. Сега Риад, съвместно с партньора си в ОПЕК+ Русия се опитва поддържа висока цената на петрола чрез ограничаване на добивите. На петролите пазари днес (7 август) контрактите за сорта Брент се движат около нивото от 85 долара за барел.

От началото на годината пазарите реагираха на опасенията за глобална рецесия, които подтиската цената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 07.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още