IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aramco се готви за най-голямата сделка в историята на капиталовите пазари

Компанията излезе на борсата в Риад през 2019 година

21:56 | 01.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Саудитската Aramco планира да набере капитал от пазарите, предлагайки пакет от акции на стойност 50 млрд. долара. Това би била най-мащабната сделка в историята на капиталовите пазари, пише The Wall Street Journal. Пред изданието запознати с плановете на компанията коментират, че се проучват потенциални инвеститори, сред които и други петролни компании и държавни фондове.

През 2019 година Aramco направи рекорден дебют на борсата, набирайки 29,4 млрд. долара при първичното предлагане на акциите си. Компанията е най-скъпата в петролния сектор.

Рекордът на Aramco можеше да бъде подобрен от Ant Group, който планираше IPO за 34 млрд. долара през 2020 година.

Пакетът ще бъде предложен на борсата в Риад, казват още източниците на WSJ и допълват, че преговорите за предстоящата операция са продължили месеци. Окончателното решение за нея все още не е взето, но може да стане факт преди края на годината.

През миналата година Aramco обсъждаше продажба на акции в Риад и вторично вписване на борсата в Лондон или Сингапур, но в крайна сметка прецени, че пазарните условия не са подходящи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 02.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
evlogi
преди 7 месеца
Понякога е смайващо какви гл.упости могат да се прочетат на този сайт.Рекордът на Aramco МОЖЕ БИ щеше да бъде подобрен от IPO -то на Ant Group, ако то се беше състояло.Обаче не се състоя, както всеки,който малко от малко се интересува от тези неща, добре знае...Инвестор, май е време да обърнете по- сериозно внимание наChatGPT. Ще ви вдигне доста нивото и ще ви намали доста разходите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още