IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: От 2026 г. би било новина, ако АЕЦ "Козлодуй" произвежда повече от възобновяемите източници

В България залитаме към големи проекти и в бъдеще това може да доведе до негативни процеси в енергетиката, коментира д-р инж. Димитър Белелиев

16:35 | 21.09.23 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

На 1 август фотоволтаичните централи у нас изпревариха АЕЦ "Козлудуй" по производство на ток с дял от 38,7% при 37,7% за ядрената централа. Това не е неочаквано и тази тенденция както у нас, така и в световен мащаб ще продължава. От 2025-2026 г. ще бъде новина, ако АЕЦ "Козлудуй" произвежда повече от възобновяемата промишленост. Този коментар в предаването "Чиста енергия" на Bloomberg TV Bulgaria направи д-р инж. Димитър Белелиев, председател на управителния съвет на Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ) и изпълнителен директор на „АмонРа Енерджи“.

Той напомни, че зелените мощности са безкрайно много. „Според мен тяхната реализация ще се забави по чисто технически проблеми, които не могат да бъдат решени само с желанието на инвеститорите, така че аз предполагам, че в рамките на година-година и половина мощностите, с които разполага в момента България ще се удвоят и съвсем логично ще ни учудват обратните данни – когато АЕЦ няма да превишава зелената енергия“, посочи д-р Белелиев.

По думите му светът вижда, че изкопаемите горива стават все по-скъпи, а и са неекологични, така че е логично да се върви към "позеленяване". "Трябва да се разделим с някои по-стари мощности и е смислено да се заменят с нови зелени такива“, е мнението на експерта.

Според Белелиев България има нелоша разпределителна система и система за организация на потреблението на електрическа енергия. „Това, което трябва да направим обаче, е да създадем ред в това къде и как да се изграждат такива системи“, надява се експертът. По думите му зелената енергия е много добре развита в западноевропейските държави, затова трябва да черпим от опита им и да не допускаме техните грешки.

Инж. Белелиев обаче предупреди, че в България залитаме към големи проекти и прогнозира, че това ще доведе в бъдеще до негативни процеси. „На първо място, има голяма опасност да станат тежест за системата, тъй като тяхното балансиране ще бъде много трудно. На второ място – пиковете и спадовете в цените ще се задълбочат и оттам има голяма вероятност тези проекти да станат финансово неизгодни за техните инвеститори и това ще опре до крайния потребител“, смята той.

Димитър Белелиев препоръчва експертите на системния оператор да изготвят стратегия, която да предложат на обществото за обсъждане.

Той съобщи, че освен в България „АмонРа Енерджи“ работи и на други пазари като Румъния, Сърбия, Гърция, Северна Македония. В тази връзка посочи, че страната ни има добри съоръжения и донякъде добра мрежа, но въпреки това останалите държави се развиват по-бързо и ефективно от нас.

Как ще се отрази позеленяването на българския енергиен сектор и какви регулации трябва да се направят?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Чиста енергия" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
OHЯ
преди 7 месеца
До: cyclopАко АЕЦа разчита на тока в 9 вечерта , спукана му е работата ! Освен ако не се напълни с 4-5 милиона електрички , ама и това е нищо в сравнение с тока за промишленоста , а той пък е в работно време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
vasp
преди 7 месеца
Поредният заинтересован ( платен ) агитатор ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
cyclop
преди 7 месеца
Хубаво, айде да мерим в 21:00 часа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още