IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Падна блокадата и на АМ "Тракия" след края на протестите на миньорите

Още снощи е възстановено движението през Прохода на републиката, съобщиха от ОДМВР, Стара Загора

12:11 | 13.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ
Снимка: БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ

Напълно е възстановено движението по автомагистрала "Тракия" на територията на област Стара Загора. Трафикът в участъка бе преустановен заради протестните действия на работещите в енергийния сектор. Снощи вечерта бе възстановено движението през Прохода на републиката, както по пътя от изхода на гр. Раднево в посока Нова Загора, съобщиха от Областната дирекция на МВР, Стара Загора.

Днес няма ограничения и в участъка от магистралата в област Стара Загора в района на километър 208.

Енергетици и миньори две седмици държаха затворена магистрала "Тракия", както и Прохода на Републиката. Протестиращите подписаха споразумение с управляващите, а Народното събрание го одобри. Според него държавата се ангажира да не затваря административно нито въглищни, нито електрически централи.

"Ние не отстъпваме, ние просто се оттегляме от блокадите и продължаваме с последващи действия, с които мислим, че могат да се постигнат нашите искания. Няма да се откажем, продължаваме да търсим подкрепата от целия български народ и ще продължим до край", заяви синдикалният лидер от КТ Подкрепа в ТЕЦ "Марица-изток 2" Бисер Бинев пред журналисти. Той обясни, че протестиращите се "оттеглят от всички магистрали и пътища, защото не искаме повече да създаваме неудобство на нашите съграждани и сънародници".

Миньорите са категорични, че протестът ще продължи под други форми, например с ефективна стачка във въгледобива. Те обявиха, че си запазват правото да направят стрес-тест на системата в момент, който те си изберат – най-вероятно при студено време ще спрат работата си, за да видят реакцията на потърпевшите и на властта.

Investor.bg припомня, че протестите започнаха, след като работещите в мините и ТЕЦ "Марица изток 2" се обявиха срещу териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони, с които се предвижда трансформация на въглищната енергетика. Последствията от нея притесни миньори и енергетици, които предупредиха, че проблемите ще са от социални до енергийни. Управляващите подписаха споразумение с тях, което предвижда реформата да се извършва с плавен преход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 6
RoyBatty
преди 6 месеца
Срам!!! Две седмици основната БГ магистрала е неработеща защото едни 100 хора са решили да пречат на 1000000 хора. А правителството гледа в друга посока. Срам!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още