IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Интерконекторът е гаранция за диверсификация и сигурност

Това е стъпка към по-конкурентен пазар и по-конкурентна българска икономика, счита изпълнителният директор на "Булгартрансгаз"

12:26 | 10.12.23 г. 3
Сръбският президент Александър Вучич проведе среща с българския държавен глава Румен Радаве в Ниш. Снимка: БГНЕС
Сръбският президент Александър Вучич проведе среща с българския държавен глава Румен Радаве в Ниш. Снимка: БГНЕС

Днес ние променяме енергийната карта на Европа, интерконекторът е гаранция за диверсификация и сигурност. Това каза държавният глава Румен Радев на церемонията по въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) в Ниш. Радев е на работно посещение в Сърбия, по покана на своя сръбски колега Александър Вучич. По-рано днес двамата имаха двустранна среща. 

Изпращаме една успешна и ползотворна година, в която нашите страни - Сърбия, България, Азербайджан, дадохме пример за последователна работа и отдаденост, за едно по-сигурно бъдеще, каза Радев. Той припомни, че през февруари, заедно с Вучич, поставиха начало на строителните дейности на българска територия по изграждане на интерконектора между двете държави и добави, че през април с президента на Азербайджан Илхам Алиев са дали началото на инициативата „Солидарити ринг“. 

Днес не просто свързваме нашите газопреносни мрежи, интерконенкторът е символ на нарасналите технологични способности на нашите страни, на успешното сътрудничество, посочи държавният глава. Заедно, с обща воля, можем да постигаме икономически успехи, да работим за по-добро бъдеще, каза още президентът Радев, цитиран от БТА. 

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев определи днешното събитие в Ниш по въвеждане в експлоатация на газовата връзка като церемония на приятелство и партньорство, което ще допринесе за енергийната сигурност не само на София и Белград, но и на цяла Европа.

Сърбия е деветата държава, за която Баку изнася природен газ. Алиев заяви, че до 2027 година страната му ще удвои износа си на природен газ за Европа.

Тази година Азербайджан е изнесъл близо 1 млрд. кубически метра синьо гориво за България. 

Енергийната стратегия на Азербайджан се прилага с всички проекти, които сме започнали, преначертаващи евразийската енергийна карта. Днес нашият нефт и газ се доставя и до Средиземноморието чрез южния газов коридор, каза Алиев и добави, че не е случайно, че лидери на високо равнище говорят за Азербайджан като за надеждна държава и паневропейски износител. 

Моят брат Румен може да потвърди това, каза президентът на Азербайджан и даде пример с изнесените количества газ към България. В духа на приятелство сме отдадени на това и високо ценим нашето приятелство, основаващо се на стратегическо партньорство, каза Алиев, цитиран от БТА. 

Азербайджан и отношенията му с ЕС се развиват в позитивна посока, посочи още президентът на Азербайджан. Той заяви, че страната прави много в посока на покриване и разширяване на географията на доставки, износ, бъдещи интерконектори, възобновяеми енергийни източници. 

Макар да има природни ресурси, Азербайджан е отдаден и на възобновяеми източници, каза Алиев. 

Сръбският президент Александър Вучич определи пускането в експлоатация на междусистемната газова връзка между България и Сърбия като ново начало в ерата на енергийната сигурност на Сърбия.

С приятелите @presidentaz (президента на Азербайджан Илхам Алиев) и @presidentrumenradev (президента на България Румен Радев) на церемонията по пускането в експлоатация на газовия интерконектор, който представлява ново начало в ерата на енергийната сигурност на страната ни, написа Вучич в официалния си профил в Instagram.

В поста той специално благодари на Алиев за ангажираността и стратегическото партньорство със Сърбия. Вучич изрази благодарност и към партньорите от ЕС за подкрепата на големи инфраструктурни проекти, които са от изключително значение за Сърбия.

Това е една голяма победа за всички нас заедно, пише още сръбският президент.

Днес отбелязваме важна стъпка в осигуряването на енергийната сигурност и устойчивост на Сърбия с диверсифицирането на доставките на газ, каза Еманюел Жофре – ръководител на делегацията на ЕС в Сърбия. Свързваме Сърбия и България, свързваме Сърбия с Европейския съюз и в този смисъл тази инфраструктура е от стратегическо значение за Сърбия и ЕС, добави той. Жофре отбеляза, че това е възможност за увеличаване на газа в енергийния микс и подпомагане на прехода към декарбонизация. Нуждаем се от надеждни партньори и доставчици, каза още той. 

Откриващата се днес газова връзка между България и Сърбия е едно значимо събитие не само за нас, но и за региона. Инспектираното в петък заедно с премиера Денков съоръжение от газовата връзка край Калотина е напълно готово и има акт за въвеждане в експлоатация и разрешение за ползване от 18 октомври. Това коментира пред БНТ изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

По думите му, безспорно връзката е проектирана и изградена по начин, по който да е риверсивна, т. е. да движи природния газ и в двете посоки - от Сърбия към България и обратно.

"Количествата природен газ ще текат от България към Сърбия, тъй като това е резервирания капацитет, който имаме за декември и по-големите количества от 1 януари в посока от България към Сърбия. Интерконекторът има своята полза и за България. Възможността един регион, който не е имал достъп до природен газ, а именно всички общини, през които минава - от Нови Искър до Калотина, Драгоман и Сливница, да бъдат газифицирани. Има възможност за индустриално потребление на природен газ, имайки предвид близостта с магистрала "Европа" и столицата, както и трансграничната търговия. Това е интерконектор, който ще даде възможност за диверсификация и сигурност на доставките", обясни Малинов.

Ролята на "Булгартрансгаз" е да осигури трасетата за доставки на газ от Западна Европа, диверсифицирани трасета, възможност за различни маршрути и от там нататък да даде възможностите на пазара и търговците, където имат икономически най-добрите условия да доставят природен газ, допълни той.

"Това е стъпка към един по-конкурентен пазар и към една по-конкуретна българска икономика. Тъй като винаги, когато има по-голям избор, има опции и варианти, от които да се избира и това дава по-силна пазарна позиция", подчерта още директорът на "Булгартрансгаз".

Междусистемната газова връзка Сърбия-България е с обща дължина около 170 км от Нови Искър, България, до Ниш, Сърбия, от които около 62 км са на българска територия. Капацитетът на интерконектора е 1 млрд. и 800 млн. куб. метра на годишна база или 4,5 млн. куб. метра на дневна база. Разглеждат се варианти и за неговото увеличение и с бъдещо изграждане на компресорна станция в района на Нови Искър може да се достигне до 3,2 млрд. куб. метра газ. Това е напълно достатъчно да покрие потреблението на България към момента, когато бъде разширен.

По отношение на натрупания дълг на "Булгартрансгаз" към "Газпром", Малинов каза, че той е в размер на 272 млн. лева. Но дружеството има уверението, че това задължение ще бъде прехвърлено към държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 10.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
merudija
преди 4 месеца
До: borisovaaaaaaaИмагинерни източници от Централна Европа, докато през България са реалните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
borisovaaaaaaa
преди 4 месеца
До: merudijaимаме полза, защото чрез тръбата България получава достъп до източници на природен газ в Централна Европа по нов маршрут. По газопровода ще може да се пренася газ и в двете посоки. Което си е бонус за нашета енергийна система. Чудя се само защо чак сега... тези неща много отдавна трябаше да се случат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
merudija
преди 4 месеца
Реално България няма никаква полза от тая тръба. Защо никой не я казва истината, не ми е ясно. Полза имат най вече Сърбия а после и Австрия и Унгария. Щели сме алтернативно, слушам от интервюто на шефа на булгартрансгаз, да черпим газ от хранилището Баумгартен в Австрия??? Че то е пълно с руски газ, това се подминава. Единственото ни утешение е поне държавата да не е дала пари за строежа, информациите са противоречиви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още