IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада готви схема за търговия с емисии от петролната и газовата индустрия

Компаниите от сектор ще имат квоти за емисиите и варианти за компенсация, ако не им достигнат

13:02 | 11.12.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Канадското правителство разработва схема за ограничаване и търговия с въглеродни емисии от петролната и газовата индустрия, пише The Wall Street Journal. Очакванията са схемата  да бъде разработена до 2025 година и да влезе в сила през 2030 година. Плановете предвиждат разпределяне на квоти за компаниите в страната, които добиват петрол и природен газ. Те ще бъдат с между 35% и 38% под нивата на емисиите от индустрията през 2019 година.

Компаниите, на които не достигат разпределените квоти, ще могат да купуват от други квоти, да плащат въглеродни компенсации или да внасят средства в специален фод, който ще подкрепя проекти за декарбонизация на енергийния сектор на Канада.

Петролната и газова индустрия емитира около 28% от всички емисии на Канада и по този показател изпреварва транспорта (22%). Канада притежава четвъртите по обем петролни залежи в света, но заради сложната технология на добив, той е и с най-висока въглеродна интензивност в света.

Плановете за ограничаването на въглеродните емисии предизвикаха остри критики в провинция Албърта, където са и основните залежи на петрол и природен газ в страната. Според представители на местните власти схемата цели ограничаване на добивите и "атака срещу финансовото благосъстояние" на местните жители. Ограничаването на емисиите обаче е сред приоритетите на премиера Джъстин Трюдо.

Енергийният министър Стивън Гилбо коментира, че плановете на Отава не са да бъде ограничен добивът на петрол - точно обратното, към 2030 година се очаква, че добиваните количества ще са по-големи спрямо днес.

"Това, което би засегнало Албърта, е да не направим нищо и тогава секторът ще бъде изхвърлен от пазара. Ако продължим да добиваме петрола с най-висок въглероден отпечатък в света, хората няма да искат да го купуват", коментира той.

Екологичните организации в Канада подкрепят идеята на правителството, но заявяват, че не е достатъчна. Те например настояват схемата да бъде наложена по-бързо, за да има ефект. Те призовават и за по-сериозни ограничения на емисиите и по-малко възможности за компенсация.

WSJ също коментира, че седемгодишното забавяне поставя под съмнения дали въобще тази схема ще заработи. Изданието посочва, че следващите парламентарни избори в страната ще се проведат есента на 2025 година, а партията на Трюдо вече видимо изостава от Консервативната партия. Лидерът на консерваторите Пиер Поалиевр, който е родом от Албърта, вече обеща да премахне част от климатичните ангажименти на либералите, ако дойде на власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
cyclop
преди 4 месеца
$търговия с въглеродни емисии $ ХЪхъхъхъ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още