IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Падането на санкциите срещу венецуелския петрол позволи на Русия да вдига цените

Средствата в руския бюджет от търговия с газ и петрол обаче отново намаляват

10:11 | 12.12.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Вдигането на санкциите на САЩ срещу износа на петрол от Венецуела преди шест месеца даде възможност на Русия и Иран да вдигнат цените, сочат данни на търговци, цитирани от Ройтерс. Причината е, че венецуелският петрол вече свободно се търгува на пазари, на които доскоро беше забранен, и това остави без достатъчно количества китайските рафинерии. Те се огледаха за следващите най-евтини тежки сортове петрол на пазара.

Според данни от пазара Индия дори съвсем е спряла да купува от петрола на Венецуела.

Венецуела доставяше на Китай сортовете Merey (добиван долината на Ориноко) и Boscan (от полетата около Маракайба). Това са сортове с много ниско качество и малко рафинерии  купуват този петрол освен заради много ниската му цена. Венецуелският петрол  е средно с около 7 долара за барел по-евтин спрямо тази на иранския и с около 10 долара по-евтин от руския ESPO през последните месеци, коментират китайски търговци.

Техните данни сочат още, че Москва и Техеран се възползваха от възможността и повишиха цената, което увеличи и приходите им. Средствата са необходими на Русия за войната в Украйна, а на Иран -за развитие на ядрената програма, коментира Ройтерс.

През последните два месеца цената на петрола от Венецуела се търгува с отстъпка от 11 долара спрямо цената на референтния сорт Брент. Преди това разликата беше от поне 20 долара за барел.

Руски източници потвърждават пред Ройтерс, че китайските поръчки за по-тежкия сорт руски петрол са се възстановили. Сортът ESPO се добива на изток и е реално е по-близо до Китай, тоест доставките са по-евтини и бързи. Според анализите на експертите средното време за доставка на руския сорт Уралс се увеличава от около 2 седмици (за европейските пазари) до 8-10 седмици за сегашните пазари - Индия и Китай.

Според данни на търговци в момента руския ESPO се търгува почти без отстъпка спрямо цената на сорта Брент на китайските терминали. Цената на иранския сорт е с около 6 долара по-ниска.

Тази сутрин (12 декември)* цената на сорта Брент на световните пазари се повишава минимално - до 76,50 долара за барел.

По данни на руското Министерство на финансите приходите от продажбата на петрол и природен газ през ноември са в размер на 583  млрд. рубли (около 6,4 млрд. долара), което със 117 млрд. рубли по-малко от заложеното в бюджета за този месец. За сравнение през октомври приходите от продажбата на руски петрол бяха в размер на 513 млрд. рубли (5,7 млрд. долара) и недостигът спрямо заложеното - около 37 млрд. рубли.

*Данните са актуални към 10 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 4
andy
преди 4 месеца
Според данни на Файнеишъл таймс от Януари до Септември 2023, Европа е весла 17.8 милиарда кубични метра втечнен руски газ. БВП на Русия за първите 9 месеца е 3.2%, като се очаква до края на годината да стигне 3.5%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 10
zelka007
преди 4 месеца
До: 0pk ... що да ги връщат ве ?! рашибозука прави съкращения на добивът , които вероятно никога повече няма да възстанови ... :))) ... пазарите , на които му е останало да продава са ценово чувствителни , което е очевидно в приходите им в бюджета ... в случаят , увеличението на цените не може да навакса загубата на пазар ... та пак да запитам , що ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
0pk
преди 4 месеца
Ахаха, ами пак ги върнете тогава, бре! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още