IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Николов: България ще се цели в цена около 6 млрд. евро за новите ядрени блокове

Предвижда се държавата да е единственият инвеститор в проекта за седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй"

14:12 | 23.12.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Снимка: архив БГНЕС
Снимка: архив БГНЕС

За изграждането на седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй" България ще се стреми да постигне цена около 6 млрд. евро на блок. Това каза в интервю за БТА заместник-министърът на енергетиката Николай Николов по повод решението на Министерския съвет за строителството, което беше потвърдено и от Народното събрание.

В наскоро публикувания проект на енергийна стратегия на България е предвидено 7 блок да бъде въведен в експлоатация през 2032 г., но не по-късно от 2033 г., а 8 блок - не по-късно от 2035 г., посочи зам.-министър Николов.

Ядрената технология, която ще се използва, е на "Уестинхаус" – AP1000. Потенциалните строители са сведени до три компании - Bechtel Corporation, Fluor и Hyundai, допълва зам.-министърът. Една от трите компании ще бъде главен строител. Ще има множество подизпълнители.

Предвижда се държавата да е единственият инвеститор в проекта.

След въвеждането на блоковете в експлоатация България трябва да започне да мисли за избор на технология и за построяването на нови ядрени мощности – такива, които да заменят 5 и 6 блок на централата, казва още Николов. Площадка "Белене" има своята роля, но в по-дългосрочна перспектива, допълва той.

През 2035 г. трябва да започне процесът по избор на технология, за да може да се извърви пътят, така че около 2040 г. да започне да се строи, за да може към 2050 г. вече да имаме нови ядрени мощности и да бъдат заменени излизащите от експлоатация 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй".

Идеята е да имаме около 4 гигавата постоянно работещи ядрени мощности, заяви зам.-министърът на енергетиката.

На въпрос колко ще струва строителството на седми и осми блок зам.-министърът отговаря, че в началото на 2024 г. ще започнат търговски преговори за „срокове, числа, цени, изграждане, етапи“ и все още не може да се говори с конкретика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 23.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
Tikva007
преди 4 месеца
Как ли гледа коалиционният партньор в сглобката Боко на това: *Предвижда се държавата да е единственият инвеститор в проекта за седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй*, защото нали той затри Белене с довода, че държавата няма 20 млрд. лева за АЕЦ? Или тази държава вече не е негова, а на Шиши, за когото няма *няма*? По този повод е интересна констатацията на Васил Божков, че Делян Пеевски е унищожил всичко, до което се е докоснал. Факт. Значи, на ред е държавата и до нов АЕЦ просто няма да доживее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Tikva007
преди 4 месеца
*България ще се цели в цена около 6 млрд. евро за новите ядрени блокове* - Видяхме колко е надежден мерникът на това правителство. Преди 1-2 месеца се прицели в транзита на Газпром с идеята да вкара няколко милиарда в бюджета, а уцели и закопа Трансбулгаргаз с 300 млн. Сега, като се цели в нови американски реактори за 12 млрд. евра, с колко ли ще уцели НЕК и държавата? Току-що в Джорджия Уестингхаус пусна и втория раактор на нова АЕЦ, а сметката се окръгли на 35 млрд. USD.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 4 месеца
Целят се в пари, а не в технологии и материални активи. **** наглосакс-акъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 4 месеца
До: BattleRoyal ... и да знаеш колко струва една касетка с гориво кво ?! разбираш от математика ли ?! отработеното гориво *** си е проблем на държавата дето си го е отработила !! айде научете си опорките , рашибозуците от поне 15-20г не взимат на обратно гориво !! ти си строиш хранилище , ти си го погребваш , ти си го пазиш още 100хил години ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 7
BattleRoyal
преди 4 месеца
-Кога за последно мошенниците от уестингхауз са успявали да посторят работещ реактор? май преди няколко десетилетия...-Колко струва горивото, което ще се ползва? Май достатъчно да обезсмисли проекта...-Уестингхауз може ли да произвежда гориво за реакторите си? Не може...-Какво става с отработеното гориво? Щото едни *** си го прибират и използват в новите АЕЦ-и, а великите гринговци не могат да го преработват и не поемат ангажименти да го прибират и трябва тука да се съхранява, а това е до ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 9
OHЯ
преди 4 месеца
Копейкопоклонниците пак са недоволни , щото любимата им блатная няма да има келепир от тези блокове ! А и скоро Лукойл ще отиде при M04A , абе свиквайте дрогарЕ , и по-зле ще става за вас де
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 14
zelka007
преди 4 месеца
площадката в беляНЕ нема никво бъдеще , земетръсна зона ... :))) ... няма да имаме нужда от повече ядрени мощности ... имаме предостатъчно вятър и слънце . ще си съхраняваме точец ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още