IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители на слънчеви панели в Европа поискаха спешна подкрепа от ЕС

Няколко производители обявиха планове да затворят заводи заради натиск от наводняването с внос

22:13 | 30.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Производители на слънчеви панели в Европа призоваха Европейския съюз да предприеме спешни мерки, за да предотврати опасността местни фирми да затворят врати под ценови натиск от китайския внос, предава Ройтерс.

Няколко европейски производители на слънчеви панели обявиха през последните месеци планове да затворят заводи, като се позоваха на натиск от наводняването с внос и свръхпредлагането на части за слънчеви панели, което натежава върху складовете в Европа и тласка цените надолу.

В писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен Европейският съвет за производство на слънчеви панели предупреди, че без бърза помощ ЕС може да загуби над половината от производствения си капацитет за оперативни слънчеви фотоволтаични модули за седмици.

„През следващите четири до осем седмици големи производители на PV модули и техните еропейски доставчици ще затворят производствени линии, ако не бъдат въведени бързо значителни извънредни мерки“, се казва в писмото от 30 януари.

Съветът поиска от ЕС да въведе извънредни мерки, включително програма за изкупуване на излишни наличности от слънчеви модули в ЕС за смекчаване на свръхпредлагането и да промени правилата за държавна помощ, за да повиши правителствената подкрепа за местните производители на слънчеви панели.

Ако тези мерки не могат да бъдат въведени бързо, ЕС трябва също така да обмисли „предпазни“ мерки, които може да включват мита и квоти за противодействие на ръста на вноса, се казва в писмото.

Европа бързо разширява слънчевата енергия, като инсталира рекордния нов капацитет от 56 гигавата миналата година.

Но макар бързият ръст да е от ключово значение за изпълнението на климатичните цели, той също така силно зависи от вноса на компоненти от Китай, което накара някои други групи в индустрията да се противопоставят на мита, които може да нарушат предлагането от Китай и потенциално бавно въвеждане на зелената енергия.

Швейцарската компания Meyer Burger е сред европейските компании, които изпитват затруднения. Този месец тя обяви планове да затвори работещ на загуба производствен завод в Германия, ако правителството не ѝ предостави обещаното финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още