IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богдан Богданов: Не е обсъждан таван на цените на горивата в България

Причина за това е, че горивата са борсов продукт и се влияем от световните пазари, коментира министърът на икономиката

12:15 | 03.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Ралица Белчева/БГНЕС
Снимка: Ралица Белчева/БГНЕС

„Горивата са борсов продукт и ние се влияем от световните пазари. Таван не е обсъждан за цените горивата в България. В момента имаме най-ниските цени в Европа“, заяви икономическият министър Богдан Богданов пред бТВ.

Повод за изказването му е отпадането на дерoгацията от 1 март за суров руски петрол. По данни на КНСБ за последните три месеца бензинът е поевтинял с 18 стотинки на литър, или с над 6%.

Нямаме индикации, че цените ще се повишат, категоричен е икономическият министър, предава БГНЕС.

Той коментира и данните от последното изследване на КНСБ, според които, за да може едно тричленно семейство да живее добре, са необходими близо 2600 лева. „Доходите на хората изпреварват ръста на цените. Виждаме, че в периода с висока инфлация 2022-2023 г. повлия пряко на покупателната способност на българите. В последните години ние сме първи по ръст на доходите“, каза Богданов.

„Освен финансовите мерки, които се предвиждат за най-уязвимите от обществото и се подпомагат от Министерството на труда и социалната политика, пуснахме и една инициатива, която е насочена точно към най-уязвимата група от хора. Това е „Достъпно за вас“. Започнахме с три компании, които се включиха и 200 обекта в страната, само за първия месец те станаха над 450 обекта“, обясни Богданов.

По думите му страната трябва да помсли как да започне сама да си произвежда голяма част от това, което ѝ е необходимо, "защото когато едни продукти са основно внос в България – плодове и зеленчуци - всички фактори като инфлация, транспортни разходи и оперативни разходи пряко влияят на цените“ в страната, добави той.

Според него с тази инициатива е стимулирана конкуренцията. Според Богданов икономиката на България се развива добре и продължава да расте за разлика от Германия, която е в рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 03.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още