IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристоф Бранд, Axpo Group: Мащабните ВЕИ паркове дават най-евтината енергия днес

Природният газ ще остане ключов елемент от зеления преход и смяната на въглищни централи с газови е стъпка в правилната посока, смята изпълнителният директор на швейцарската група

11:05 | 27.02.24 г. 1
Снимка: Brais Lorenzo/Bloomberg LP
Снимка: Brais Lorenzo/Bloomberg LP

- Както ще кажете за природния газ? Може ли да се каже, че това е решение по пътя към зелената енергия?

- Мисля, че природният газ неизбежно ще продължава да играе важна роля в енергийния микс в обозримото бъдеще. Замяната на въглищните централи с такива, които работят на природен газ, е стъпка в правилната посока. По-добрата стъпка е да бъдат заменени с възобновяеми източници, разбира се, но трябва да правим много неща едновременно, за да намалим въглеродните емисии, колкото се може по-бързо, и природният газ играе роля в този смисъл. Той е необходим за някои индустриални производства също така.

В дългосрочен план има идеи за замяната му с всякакъв вид зелени горива - зелен газ, синтетичен газ и т.н. Ние също инвестираме в подобни производства и всичко това ще бъде част от бизнеса с газ занапред. Но всичко това не може да се случи за един ден. Природният газ ще продължи да играе важна роля в обозримото бъдеще. Надяваме се, че имайки предвид тези перспективи, технологиите за улавяне на въглерод ще се развият достатъчно бързо, за да предложат решение в тази ситуация.

- Axpo Group беше един от съдружниците в Трансадриатическия газопровод (TAP), но продадохте дела си. Защо?

- Това е така. Ние всъщност инициирахме създаването на TAP и наскоро продадохме последните 5% от акциите си. За нас е важно  стратегическото партньорство, което все още поддържаме с TAP чрез дългосрочните договори за доставка на газ. TAP продължава да доставя природен газ за Европа. Нямахме нужда да продължаваме да имаме дялово участие в проекта, поради което решихме да продадем дела си като част от консолидационното преструктуриране на разпределението на капитала ни. Продажбата на дела ни не означава, че TAP имат по-малка важност за бизнеса ни с природен газ.

- Мислите ли, че отношенията Русия - ЕС могат да бъдат изградени отново?

- Не мога да Ви отговоря. Това е политически въпрос, който всъщност не бих могъл да коментирам.

- И все пак - Европа се нуждае от природен газ.

- Това, което виждаме, е, че до момента Европа успя доста успешно да замени по-голяма част от руския природен газ с газ от други източници, включително втечнен природен газ. В критичните 2022 г. и 2023 г. и благодарение на мекото време, Европа успя да запълни газовите си хранилища напълно и оттогава не сме срещали големи проблеми с доставките. Това, което наблюдаваме в момента, е, че цените на природния газ намаляват. Азия може да започне да закупува по-голямо количество втечнен природен газ на световните пазари, но ще трябва да видим какво ще се случи от гледна точка на доставки и влияние на цените. Цялата система остава крехка.

Разбира се, съществуват други ограничаващи фактори, като липса на съоръжения за регазификация на втечнен природен газ в Европа. Дори не споменавам възможното влияние на ситуацията в Близкия изток, но важното е, че Европа успява до този момент да замени руския газ. Не изцяло, но до голяма степен.

- Какви са плановете Ви в България? В страната очакваме либерализацията на пазара на газ, на електроенергия - повече от 10 години вече.

- Ситуацията в Швейцария е подобна. България е специална страна за нас, тъй като имаме над 100 колеги тук, които предоставят  услуги на цялата Axpo Group, оперират с търговски лицензи на 15 пазара в сферата на газа и електроенергията, така че страната ви е важен търговски хъб за нас. Не виждаме причина офисът ни тук да не се разраства. Много сме доволни от високо мотивираните и добре обучени служители. Имаме прекрасен изпълнителен директор. Радваме се, че сме тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 месеца
"Кристоф Бранд, Axpo Group: Мащабните ВЕИ паркове дават най-евтината енергия днес." Ами добре. Супер. А, дали е била достатъчна за нормално функцниране на ЦЯЛАТА индустрия през това време? ...ХА ТАКА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още