IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа започва да облекчава бюрокрацията при вятърната енергия

В Германия бяха одобрени само през миналата година проекти за вятърна енергия за около 7,5 гигавата, най-много от 2016 г.

08:11 | 13.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

След като премина през една от най-тежките енергийни кризи, Европа най-накрая започна да облекчава бюрокрацията, която спираше по-бързото развитие на оншорната вятърна енергия, пише Bloomberg.

Мерки като обявяването на проектите за възобновяема енергия за такива от национален интерес помогнаха да се намали времето, необходима на разработчиците да получат разрешение за инсталиране на нови вятърни паркове в редица страни в региона – въпреки че остава още работа по темата, става ясно от анализ на BloombergNEF.

В Германия, най-големият пазар на вятърна енергия в региона, бяха одобрени само за миналата година проекти за този вид енергия за около 7,5 гигавата, което е с 80% повече от предходната година и представлява най-високото ниво от 2016 г. Испания също ускори издаването на разрешителни, помагайки за облекчаване на натрупаните на опашката проекти.

Въпреки това около 55 гигавата нови оншорни вятърни паркове чакат за одобрение на някои от най-големите пазари в Европа: Германия, Франция, Италия, Испания и Великобритания, изтъква BNEF.

Това е около седем пъти повече капацитет, отколкото е бил добавен от тези страни миналата година. Времето за получаване на разрешително може да достигне средно пет години, което е повече от два пъти над ограничението, наложено от Европейската комисия (ЕК), установява BNEF.

Издаването на разрешително отдавна е един от основните възпиращи фактори за по-бързото изграждане на вятърни паркове. Разработчиците понякога трябва да чакат толкова дълго, че турбините, които са планирали да използват в началото на процеса, вече не се предлагат на пазара, докато получат зелена светлина за изграждане на проекта.

Темпът на издаване на разрешителни за инсталиране на нов капацитет на вятърна енергия в Германия се ускорява значително през 2023 г. Графика: Bloomberg Темпът на издаване на разрешителни за инсталиране на нов капацитет на вятърна енергия в Германия се ускорява значително през 2023 г. Графика: Bloomberg

„Процесът на одобрение на строеж на вятърни паркове се съкрати миналата година, особено в Германия, но все още има какво да се подобри“, коментира Джайлс Диксън, главен изпълнителен директор на индустриалната група WindEurope. „ЕС трябва да изгради 30 гигавата нови вятърни мощности годишно, за да постигне целите си за 2030 г. Сегашните одобрени обеми не са достатъчни за това“, добавя той.

В края на 2022 г. Европейският съюз (ЕС) изложи рамка за държавите членки за ускоряване на внедряването на възобновяема енергия. Мерките включват класифициране на проекти за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) като „от първостепенен обществен интерес“, обозначение, което би предотвратило съдебни дела срещу нови обекти, които могат да отнемат години. Блокът също се стреми да ускори оценките на въздействието върху околната среда.

Тези мерки бяха от решаващо значение за подпомагането на Германия да достигне миналата година най-високото ниво на вече одобрени проекти от близо десетилетие. Други пазари като Италия и Франция изостават, установи BNEF. Други мерки, като например цифровизация, ще помогнат за премахване на скъпата и натоварваща практика на разпечатване на заявления за разрешителни, които са с обем десетки хиляди страници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още