IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордният ръст на добавения нов ВЕИ капацитет в САЩ не е достатъчен за климатичните цели

Междувременно продажбите на електрически превозни средства отговарят на прогнозите на учените, изготвили анализа

16:39 | 21.02.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвестициите на САЩ във вятърни и слънчеви мощности достигат рекордно високи нива миналата година, но дори този впечатляващ темп на разширяване не достига равнището, необходимо за постигане на целите на страната в областта на климатичните промени, съобщава Ройтерс, цитирайки нов анализ.

Съвместен доклад на учени от Принстънския университет, Масачузетския технологичен институт, Rhodium Group и организацията с нестопанска цел Energy Innovation анализира напредъка на САЩ в извършването на инвестиции, необходими за постигане на 40% намаление на емисиите на парникови газове до 2030 г. - цел, очертана в Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на президента Джо Байдън.

Констатациите са смесени.

Големите инсталации за чиста енергия за комунални услуги са възпрепятствани от бавното издаване на разрешителни, от забавянето на свързването към мрежата и от проблемите при доставката на оборудване, става ясно още от анализа.

Междувременно продажбите на електрически превозни средства отговарят на прогнозите на експертите.

IRA предоставя щедри данъчни стимули за електромобили и технологии за чиста енергия като вятърни и слънчеви паркове.

Превозните средства без емисии представляват 9,2% от продажбите на нови леки коли в САЩ за 2023 г., което попада в горния край на прогнозирания диапазон от 8,1% до 9,4%, посочен в доклада.

Ръстът на продажбите на електромобили тази година вероятно ще бъде по-слаб от миналогодишното увеличение от 50%, изтъкват учените, но дори и така секторът ще запази траектория към постигне целите на САЩ за климата, ако ръстът се поддържа в рамките на 30% до 40%.

Производството и съхранението на електроенергия без емисии скочи с 32% миналата година до 32,3 гигавата (ГВт), но изостана от моделите на експертите, призоваващи за годишни инсталации от 46 до 79 ГВт.

САЩ трябва да добавят от 60 ГВт до 127 ГВт капацитет тази година, за да запазят необходимия темп за постигане на целите, въпреки че инсталациите вероятно няма да достигнат този диапазон, се посочва в доклада.

Според проучването след 2024 г. инсталациите на чиста енергия трябва да се увеличат още повече – в диапазона от 70 до 126 ГВт годишно.

Слънчевата енергия представлява вече 48% от новия енергиен капацитет на САЩ, добавен през първите три тримесечия на 2023 г. Общият соларен капацитет на страната се очаква да достигне 377 гигавата до 2028 г., достатъчно за захранване на повече от 65 млн. домакинства.

Междувременно САЩ и още десетки други страни обявиха подкрепата си за утрояване на капацитета на възобновяемо енергия до 2030 г. Идеята ще обедини някои от големите икономики в развиващия се свят - Нигерия, Южна Африка и Виетнам, както и от развитите икономики Австралия, Япония и Канада. В инициативата ще се присъединят Чили, Перу, Замбия и Барбадос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 месеца
"Рекордният ръст на добавения нов ВЕИ капацитет в САЩ не е достатъчен за климатичните цели" - БРЕЙЙЙ, НЕ ДУМАЙ! И какво ви говори научната мисъл през последните 10 години? Че налъмите цъфтят ли? Ами чакайте банан да падне. Няма лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още