IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията по ценните книжа и борсите прие ново правило за въглеродните емисии

Регламентът ще изисква публичните компании в САЩ да разкриват наличието на определени климатични рискове

22:01 | 06.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Висшият регулаторен орган на Wall Street гласува правило, което ще изисква публичните компании да разкриват наличието на определени климатични рискове в първия по рода си регламент в сряда. Проектът беше смекчен в сравнение с първоначалния вариант и мненията за неговата строгост в момента са разнообразни, предава Ройтерс.

Предложено за първи път под формата на проект през март 2022 г., правилото на Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) има за цел да определи стандарт за това как компаниите съобщават на инвеститорите за емисиите на парникови газове покрай дейността си, за метеорологичните рискове, и как се подготвят за прехода към нисковъглеродна икономика.

Председателят на SEC Гари Генслер каза, че стандартизирането на тази информация би било от полза както за компаниите, така и за инвеститорите.

Правилото отхвърля по-ранно предложение да се изисква от по-големите компании да събират и докладват данни за парниковите емисии, генерирани от доставчици и крайни потребители на техните продукти, известни като емисии от „обхват 3“, при някои обстоятелства.

В контраст с предходния проект, новата регулация също така позволява на тези по-големи компании да определят дали информацията за емисиите от тяхната собствена дейност и закупената енергия е нещо, от което инвеститорите се нуждаят, за да вземат решения.

Двама републиканци от Комисията гласуваха „против“, докато трима трима демократи гласуваха „за“ приемането на правилото. Сега се очаква компаниите, които не са съгласни с него, да го оспорват в съда.

„Комисията излезе извън рамките на дейността си и създаде прецедент при оповестяването на подобен тип информация като начин за стимулиране на социална промяна“, коментира републиканецът Марк Уйеда.

Уйеда смята, че правилото ще принуди компаниите да отделят време и пари за обсъждане на климата за сметка на "други въпроси, които могат да имат по-голямо и по-пряко въздействие".

Бизнес групата на Търговската камара, която заведе дело срещу Закона за разкриване на климатични рискове в Калифорния, не пожела да направи коментар веднага.

Реакцията на екоактивистите беше смесена.

Правилата, част от дневния ред на президента Джо Байдън за справяне със заплахите от глобалното затопляне и наподобяват изискванията в Европа и Калифорния.

От компаниите ще се изисква да добавят бележка към финансовите си отчети, в която подробно да посочват разходите, произтичащи от тежки метеорологични явления като урагани и горски пожари, но предложеното изискване за разделяне на ефектите от тези разходи беше смекчено

По-малките фирми, каквито са повечето от компаниите в САЩ, няма да се налага да докладват своите емисии от парникови газове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 06.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още