IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният гигант Aramco увеличи дивидента си въпреки спада на печалбата си през 2023 г.

Най-големият износител на суров петрол в света осигурява голяма част от приходите на саудитското правителство чрез щедри дивиденти

11:16 | 10.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Саудитският енергиен гигант Aramco повиши дивидента си въпреки понижаването на цените на енергията и по-ниския добив и подкрепи Саудитска Арабия, която се бори с разширяващ се бюджетен дефицит, предава Bloomberg.

Общият дивидент от около 31 млрд. долара за четвъртото тримесечие, изплатен на инвеститори и на правителството на Саудитска Арабия, включително специален компонент, е нараснал спрямо нивото предходното тримесечие, въпреки че по-ниският добив на петрол намали нетната печалба на компанията с 25% на годишна база.

Най-големият износител на суров петрол в света осигурява голяма част от приходите на саудитското правителство чрез щедри дивиденти. Сумата става все по-жизненоважна, тъй като престолонасредникът Мохамед бин Салман развива скъпи проекти като футуристичния проект Неом, покупката на известни футболисти и дялове в спортни шампионати в стремежа си да диверсифицира икономиката от петрола.

Книжата на Aramco поевтиняват тази година. Графика: Bloomberg LP Книжата на Aramco поевтиняват тази година. Графика: Bloomberg LP

Но бюджетният дефицит започва да създава проблеми. Саудитското правителство прогнозира дефицит във всяка година до 2026 г. и това го накара да забави за след 2030 г. някои от проектите, които започна като част от плана си за трансформация на икономиката. То също така нареди миналия месец на Aramco да спре разширяването на производствения си капацитет, помагайки за освобождаването на разходи за други области.

Замразяването вероятно ще намали капиталовите инвестиции на Aramco с около 40 млрд. долара между тази и 2028 г., съобщи компанията в комюнике. Капиталовите разходи са нараснали с около 28% до малко под 50 млрд. долара миналата година и се очаква да достигнат между 48 млрд. и 58 млрд. долара през 2024 г.

Указанието на правителството „осигурява нараснала гъвкавост и възможност за съсредоточаване върху повишаването на добива на газ и увеличаването на бизнеса ни с химически продукти“, заяви главният изпълнителен директор Амин Насер в комюнике.

Рияд се нуждае от цена на суровия петрол над 90 долара на барел тази година, за да финансира разходните си планове, съобщава Fitch Ratings. Цената на суровия петрол сорт Брент достигна 82 долара за барел в Лондон миналата седмица. Приходите от износ на петрол на Саудитска Арабия намаляха до 249 млрд. долара миналата година, което е спад с близо 80 млрд. долара и е напомняне за зависимостта ѝ от високите цени на енергията.

Общият дивидент на Aramco за 2023 г. беше почти 98 млрд. долара. Ако компанията запази базовия си дивидент на ннивото от четвъртото тримесечие от 20,3 млрд. долара и с обещание да разпредели 43,1 млрд. долара под формата на обвързани с представянето дивиденти през 2024 г., общите плащания тази година ще достигнат 124,3 млрд. долара, което е ръст с 66% от 2021 г. насам.

Aramco преговаря с компании за проекти за втечнен природен газ в САЩ в стремежа си към глобален растеж в момент, когато конкурентите ѝ в региона също се разширяват в сектора. 

Компанията "води разговори с редица дружества в САЩ и други региони", заяви главният изпълнителен директор Амин Насер при обявяването на финансорите резултати на Aramco. Компанията ще се съсредоточи върху втечнения природен газ в международен план и ще използва добива си на газ у дома за производството на син водород и енергия, допълни той. 

Стремежът на Aramco е обявен в момент, когато Abu Dhabi National Oil Co. се стреми да повиши глобалното си присъствие с големи сделки в сектора на химическите продукти и газа. Докато компанията се оглежда за цели за придобиване, Обединените арабски емирства и Катар също заделят десетки милиарди долари за разширяването на капацитета си за износ на втечнен природен газ, водени от очакването, че по-чистият газ ще бъде необходим за известно време. Други като Международната агенция за енергия твърдят, че перспективите не са толкова розови. 

Навлизането на Aramco в САЩ се случва в момент, когато страната обяви пауза в одобряването на нови разрешителни за износ на втечнен природен газ, която може да забави предложени по-рано проекти. Но компанията се опитва да установи дейности с втечнен природен газ от години. Тя навлезе в сектора със споразумение за закупуване на дял в MidOcean Energy за 500 млн. долара миналата година, който ще ѝ даде активи в Австралия. 

Саудитската компания, която в момента чака одобрения за финализиране на сделката, може да сключи още сделки с MidOcean, каза Насер.

Преди това Aramco се стремеше да купи 25% от рафинерия на Sempra Energy в Порт Артър, щата Тексас. Но компанията се оттегли, тъй като коронавирусната пандемия натежа върху търсенето на енергия и засегна финансите ѝ. Необвързващо 20-годишно споразумение за продажба на втечнен природен газ от Aramco от Порт Артър изтече през 2021 г. 

Макар че компанията планира по-големи газови операции, петролът остава гръбнакът на бизнеса на Aramco. Тя се стреми към сделки в областта на рафинирането и химическите продукти в Азия, заяви президентът на звеното за преработка и добив Мохамед Ал Кахтани през януари. Насер потвърди в неделя, че Aramco обмисля проекти в Китай. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 10.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още