IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна се надява да започне инсталирането на българските ядрени реактори през юни

Киев държи на цената от 600 млн. долара въпреки желанието на София да спечели повече от евентуална сделка

12:30 | 23.03.24 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Украйна се надява да подпише сделка през юни за закупуването на два ядрени реактора от България, тъй като се стреми да компенсира загубата на своята окупирана от Русия атомна електроцентрала в Запорожие, АЕЦ „Запорожие“, посочва в интервю ръководителят на ядрената компания „Енергоатом“, цитиран от Euractiv.

Новите реактори ще бъдат инсталирани в АЕЦ „Хмелницки“ в Западна Украйна и ще бъдат оборудвани с проектирано от Русия оборудване, което Киев иска да внесе от България, разкрива Петро Котин пред Ройтерс.

Двата реактора, закупени първоначално от България от Русия преди повече от пет години, трябваше да бъдат използвани за проекта за АЕЦ „Белене“, който сега е изоставен, тъй като Русия вече не участва в монтажа на реакторите и  България не може да поеме сметка сама.

Русия получи контрол над АЕЦ „Запорожие“, най-голямата ядрена централа в Европа, след като започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г. Шестте ядрени реактора на „Запорожие“ вече не работят.

„Преговорите между правителството на Украйна и България продължават... и мисля, че някъде през юни ще имаме резултат от сключването на договори с България за закупуване на това оборудване“, изтъква Котин. „Поставих (задача) пред нашата строителна организация и АЕЦ „Хмелницки“ тя да бъде готова за инсталиране до юни“, добавя той, имайки предвид първия от двата реактора, които ще бъдат готови за инсталиране веднага.

Спред него, ако реакторът бъде доставен навреме, „Енергоатом“ ще бъде готов да започне пускови работи по новия реактор след две-три години, период, който е необходим и за производството на турбината за блока. "Енергоатом" води предварителни преговори с General Electric за изграждане на турбината.

Вторият реактор ще бъде инсталиран по-късно, като Котин не посочи времева рамка.

Той посочи, че преди това България е поставила цена на двата реактора от 600 милиона долара, но София има желание да увеличи цената на оборудването.

„От българска страна има постоянно желание да постигнат по-големи ползи за себе си от тези 600 млн. долара и колкото повече време минава, толкова по-високи цени те огласяват, но ние все още сме фокусирани върху цената от 600 млн. долара“, допълва Котин.

„ Енергоатом“ също възнамерява да построи още два реактора в „Хмелницки“ на базата на американския реактор AP-1000 и че компанията ще започне бетонирането на двата нови блока в началото на април.

След загубата на Запорожие Украйна разчита на ядрена енергия от другите три работещи централи в страната, общо девет реактора, включително два, които в момента работят в АЕЦ „Хмелницки“.

Котин казва, че Украйна не се е отказала от плановете си да рестартира АЕЦ „Запорожие“ един ден и че, за разлика от Русия, тя ще бъде в състояние и ще знае как да върне електроцентралата в експлоатация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 23.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 1 месец
До: Dani_2077 чрез систематична политика за толериране на копейките и безпричинен бан за останалите...сайта се превърна в трибуна на руската пропаганда..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
valentino29
преди 1 месец
До: Dani_2077: Когато всички около вас грешат ,а вие винаги сте прав,най вероятно проблема е във вас. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
Dani_2077
преди 1 месец
Как може предишните коментари (5+1) да са толкова неадекватни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 10
sssaaa
преди 1 месец
Скапани национални предатели, готови да подарят, но не и да построят нещо за народа си. *** на чужди посолства и интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 13
Tikva007
преди 1 месец
*Киев държи на цената от 600 млн. долара въпреки желанието на София да спечели повече от евентуална сделка* - Е, то си знае, че пари няма да видим, но да хвърлим малко пепел в очите на гглъмовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 15
Tikva007
преди 1 месец
*Украйна се надява да започне инсталирането на българските ядрени реактори през юни* - Смях! Реакторите не са български, а омразно-руски!!! Поради което ние не ги инсталирахме, но на укрите това явно не им пречи - 2х1000 МВт за 600 млн. кой ти дава, освен дебббилл-болгар??! Имат късмет, че Маккейн се пренесе в един по-хубав свят, че нямаше да им разреши и на тях да ги инсталират. Интересно, на тях дали Уестингхаус не са им предложили и защо не са се спазарили?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 11
cyclop
преди 1 месец
"Украйна не се е отказала от плановете си да рестартира АЕЦ Запорожие един ден и че, за разлика от Русия, тя ще бъде в състояние и ще знае как да върне електроцентралата в експлоатация." ...Едно от най-абсурдните и смешни изказвания в историята
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 17
Alex Silver
преди 1 месец
Нашите гьотферени продажници разпродадоха държавата, разпродадоха Род и Родина. Нищо не построиха, но не спряха да рушат. Но иде Видов ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още