IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои фактори стимулират инвестициите в слънчева енергия?

Те трябва да са насочени в генерация и съхранение на енергия, но и в производство на компоненти, каза Никола Газдов от SolarPower Europe

23:30 | 29.04.24 г.

Общите проблеми на компаниите в Европа за развитието на производството на соларна енергия са свързани с процедури и регулации, които в една или друга държава изостават много в сравнение със средното ниво в Европейския съюз. В краткосрочен и дългосрочен план има някои промени, които са нужни, за да се отпушат по-бързо инвестициите и да привличаме такива не само в генерация и съхранение на енергия, но и в производство на компоненти. Това каза Никола Газдов, член на борда на SolarPower Europe и председател на Асоциацията за производство, съхранение и търговия на електроенергия, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Базовите неща са да има по-малко и по-ясни регулации, да има инвестиции в инфраструктура, които в енергетиката са по-особени спрямо други индустрии, защото не говорим за инвестиции само в една отделна държави, а и в трансгранични връзки, в пазарна интеграция и др. Това е ключово", посочи Газдов.

„Трябва да инвестираме много в умения (да се развиват уменията на хора, които да навлязат в този пазар, защото има огромен глад за кадри), както и в съхранение на енергия и мрежовата свързаност", допълни той.

"Съхранението на енергия е важно, за да можем по-добре да обираме флуктуациите на променливия характер, който имат възобновяемите източници. Освен това, за да можем по-добре да разпределяме потоци, трябва да направим така, че отделните региони да са свързани помежду си", каза гостът. 

По думите му в това отношение на фона на останалите европейски държави България стои изключително добре. "Преди пет години тук се промени законодателството и стана доста по-проста процедурата за прокарване на въздушни линии и далекопроводи, което не е така в Централна и Западна Европа. Инвестициите в мрежи се бавят не поради липса на интерес и средства, а поради тромавите процедури", каза събеседникът.

„Ако искаме енергийният преход да успее, ще имаме по-ниски сметки за ток, по-конкурентна икономика и енергетика. Но трябва да инвестираме в мрежова свързаност“, обобщи Газдов.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още