IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поискай пари за слънчева енергия

Соларната енергия остава сред най-атрактивните решения за спестяване на разходи в дългосрочен план

09:00 | 20.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock

Фотоволтаичните централи за собствени нужди пестят разходи и дават сигурност. В това са се убедили вече много български компании. Тенденцията е ясна, а примерите за това са много. Интересното е, че към подобен вид решения гледат не само дружества, фокусирани в производството, но и такива, които искат да намалят сметките си за електроенергия.

Да притежаваш собствена соларна централа дава възможност и за гарантиран пасивен доход, като продаваш произведена от слънцето чрез мрежова соларна централа до 30 kWp електроенергия, която, според закона в България, гарантирано се изкупува от електроразпределителните дружества.

Инвестицията и в двата случая е с нисък риск и единственото, което е нужно, освен самото парично вложение, е инвеститорът да има подходящ терен и добър партньор, който да го консултира при изграждането на системата.

Изградената соларна инсталация има дълъг експлоатационен период – над 25 години. Изчисленията на експерти показват, че разходите за експлоатация и поддръжка са минимални, а инвестицията се връща след 5-6 години.

Преход към чиста енергия

Внедряването на възобновяеми енергийни източници е част от европейския план за диверсификация на енергийните доставки и пестене на енергия. Законодателството на ЕС улеснява изпълнението на проекти, свързани с изграждането на централи за енергия от възобновяеми източници и ги смята за съоръжения от по-висш обществен интерес. Затова и издаването на разрешителни за тези технологии са с потенциал за бързо внедряване при доказано най-малко въздействие върху околната среда.

В Националния план за възстановяване и устойчивост е заложена реформа, която ще позволи на притежателите на фотоволтаична централа за собствено потребление при създаването на така наречените "умни мрежи" да могат да продават на доставчиците на ток, като печелят от това. Прогнозите са до 2030 година фотоволтаиците да нараснат тройно като капацитет и България да постигне 27% дял на ВЕИ от общото потребление на енергия.

Снимка: Shutterstock Снимка: Shutterstock

Партньори за фотоволтаичните проекти

За да подпомогне бизнеса в прехода към чиста енергия и оптимизиране на разходи за дейността, "Интернешънъл Асет Банк" предлага на своите клиенти кредит „Асет Соларна Енергия“ за финансиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на фотоволтаични електрически централи върху покриви на сгради и/или терени.

Кредитът дава възможност за финансиране до 90% от стойността на инвестиционните разходи, предлага атрактивен лихвен процент, възможност за гратисен период за времето на изграждане на инсталацията (до 12 месеца) и висок максимален срок за изплащане на кредита, достигащ 144 месеца (с включен гратисен период).

За фирмите, които търсят възможност за изграждане на фотоволтаична централа с по-малка мощност, банката е предвидила продукта „Асет Соларна Енергия – до 30 kWp".

Освен изграждане на нови мощности "Интернешънъл Асет Банк" финансира и възстановяване на вложени средства на собствениците, дава възможност за рефинансиране на кредит за изграждане на фотоволтаична централа, изградена върху покриви на сгради и/или терени, обновяване на неефективни машини и съоръжения, част от оборудването и покупка на ново оборудване на фотоволтаична централа.

С двата продукта банката практически покрива всички варианти за финансиране на подобен вид дейност, като инвестиция във фотоволтаици могат да направят фирми от различни сектори на промишлеността и земеделски производители.

Така решението на бизнеса за преминаване към чиста енергия чрез фотоволтаични централи и оптимизиране на разходи е подпомогнато от "Интернешънъл Асет Банк", която през годините е била и остава надежден партньор на клиентите си в тези проекти.

Последна актуализация: 10:59 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Малки и средни компании виж още
Финанси виж още