IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от Г-7 обсъждат затварянето на въглищните ТЕЦ до 2035 г.

Само един член на организацията на този етап не е дал съгласието си за идеята за обща дата за отказ от въглищата

16:57 | 29.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Страните от Г-7 са близо до обща дата за затварянето на въглищните си енергийни мощности, съобщава източник на Ройтерс. Според информацията темата е дискутирана от енергийните министри на седемте най-развити държави в света в Италия, която е ротационен председател на организацията. Членове на Г-7 са САЩ, Канада, Италия, Франция, Германия, Великобритания и Япония.

Обсъжданията са до 2035 година да бъдат затворени въглищнитe ТЕЦ, като само една държава на този етап не е дала съгласие за идеята. Ройтерс не отбелязва кой член е против - повечето вече имат визия за отказ от въглищните централи преди края на този период.

Разговорите са започнали още преди официалното начало на заседанието, което се провежда на 29 и 30 април в резиденция от 17. век в Торино. Сградата е обсадена от демонстранти, които протестират, че най-развитите държави в света не правят достатъчно, за да бъдат ограничени климатичните промени.

Очакванията са в крайна сметка след срещата енергийните министри да имат не само обща дата за отказ от въглищата, но и планове за шесткратно увеличаване на капацитета за съхранение на енергия до 2030 година, спрямо нивата през 2022 година, както и инвестиции в развитието на мрежата.

В програмата на италианското председателство в областта на енергетиката е още и ядрената енергетика и биомасата. Според данните на Ройтерс вероятно и двата енергийни източника ще бъдат включени във финалното комюнике от срещата с призив, насърчаващ използването им за производство на електроенергия.

Рим се надява да убеди ЕС за важната роля, която могат да изиграят биогоривата при намаляването на въглеродните емисии от транспорта. Този сектор, заедно с енергетиката, е сред най-замърсяващите, а същевременно за част от него няма ясно решение за декарбонизация, защото електрификацията не може да се приложи при тежкотоварния транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още