IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите продължават да притискат износа на петрол от Русия

Проблемът на руските рафинерии с дроновете не изглежда, че ще бъде решен скоро

17:55 | 01.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За втора поредна седмица има спад на износа на петрол от морските терминали на Русия, сочат данните на Bloomberg . Агенцията се позовава на информацията за движението на танкерите в региона, съпоставяйки я с данните на анализаторите от Kpler и търговците Vortexa.

Според тях в периода 22-28 април износът на руски петрол намалява със 120 хил. барела до 3,43 млн. барела на ден. Причината е липсата на достатъчно танкери след санкциите, налагани от САЩ.

Москва съобщи, че ще намали износа със 120 хил. барела на ден през април, съобразявайки се с ангажиментите си към ОПЕК+. Данните за седмицата показват,че износът е с 30 хил. барела под тази цел, но за месеца износът е със 120 хил. барела повече. Това се дължи на спрялата работа на рафинериите в страната.

В нощта срещу 1 май дронове поразиха и една от големите рафинерии на Русия - в Рязанска област, принадлежаща на "Роснефт".  Капацитетът на работа е 16-18 млн. тона годишно.

Основните пазари на руския петрол си остава Азия. През миналата седмица в това направление са пътували към 3,27 млн. барела на ден, спрямо 3,36 млн. в края на седмицата 15-21 април.

Китай купува към 1,2 млн. барела на ден през морски терминали и допълнително по 800 хил. барела, доставяни през петролопроводи.

Доставките за Турция са на 12-седмично дъно - 280 хил. барела на ден. Турция остана единствената близка дестинация за руския петрол, след като страните от ЕС забраниха вноса през морски терминали.

Приходите от продажбата на петрол намаляват до 1,8 млрд. долара, сочат още данните на Bloomberg. Те отстъпват от рекордните за времето на войната 2,17 млрд. долара, получени през юни 2022 година, но и са далеч от дъното от 930 млн. долара, достигнато след като Г-7 наложи таван на цената на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 01.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още