IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell изненада с печалба от 7,7 млрд. долара за тримесечието

Сътресенията в Червено море и Русия са подсилили рафинирането и търговията с петрол на компанията

16:09 | 02.05.24 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Енергийният гигант Shell отчете печалба за първото тримесечие от 7,7 млрд. долара в четвъртък, надхвърляйки значително очакванията, след като сътресенията в Червено море и Русия са подсилили рафинирането и търговията с петрол на компанията, съобщава Ройтерс.

Компанията заяви още, че ще изкупи обратно акции за още 3,5 млрд. долара през следващите три месеца, с подобен темп като предишното тримесечие. Дивидентът остава без промяна.

Паричният поток на Shell се е повишил с 6% спрямо предишното тримесечие до 13,3 млрд. долара, отразявайки силното оперативно представяне, което заедно с търговията е помогнало да се компенсира спадът в цените на природния газ, натежал върху представянето на конкуренти като Exxon Mobil и Chevron.

„Shell постигна още едно тримесечие на силно оперативно и финансово представяне, показвайки нашия продължаващ фокус върху предоставянето на повече стойност с по-малко емисии“, каза главният изпълнителен директор Уел Сауан.

Анализаторите очакваха коригирана печалба за първото тримесечие от 6,46 млрд. долара спрямо 9,65 млрд. долара година по-рано. Компанията отбеляза печалба от 7,3 млрд. долара през последните три месеца на 2023 г., подкрепена от силните резултати от търговията с LNG.

Подразделенията за химикали и продукти, които включват рафинирането и търговията с петрол, регистрират над трикратен ръст на коригираната печалба спрямо предишното тримесечие до 2,8 млрд. долара.

Търговията с рафинирани петролни продукти е била подсилена от сътресенията в корабоплаването в Червено море, както и от прекъсванията в руските рафинерии поради украински атаки с дронове през последните месеци, каза финансовият директор Шънийд Горман пред репортери.

Акциите на Shell поскъпнаха с 1,5% след представянето на отчета спрямо спад от 1,24% на по-широкия европейски енергиен индекс.

Цената на акциите на Shell се е повишила с около 14% тази година, подкрепени от усилията на Сауан да намали разходите и да съсредоточи компанията върху най-печелившата ѝ дейност. В сряда Ройтерс съобщи, че Shell е напуснала китайския енергиен пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 02.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 9
khao
преди 2 седмици
изненада харема на тошо мекия, които вече над 100 години фалират и закриват запада... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още