IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата голяма руска жертва на войната: "Газпром" е на загуба за първи път от 24 години

Компанията още не успява да намери алтернатива на европейските си клиенти

20:16 | 02.05.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руският газов гигат "Газпром" е първата голяма жертва на войната, която започна Русия в Украйна. Компанията съобщи за годишна загуба в размер на 629 млрд. рубли (6,84 млрд. долара) за 2023 година. Компанията отчита негативен финансов резултат за първи път от 1999 година, изчислява Bloomberg.

През 2022 година газовият холдинг записа печалба в размер на 1,23 трилиона рубли (13,2 млрд. долара).

След началото на войната в Украйна обаче "Газпром" загуби основния си пазар - Европа, и не успя да намери алтернатива, както направиха петролните компании. Причината е прекалената обвързаност на "Газпром" с европейските държани - почти цялата инфраструктура и газопроводи са насочени именно към общността.

С решение на президента Владимир Путин още в първите седмици на войната "Газпром" поиска едностранна смяна на условията за плащане - в рубли, с което някои държави от ЕС не се съобразиха, включително и България. За останалите обаче стана ясно, че Европа няма да може да разчита дълго на доставките на газ от Русия и започнаха да търсят алтернативи - втечнен газ от различни доставчици, както и увеличаване на тръбния газ от Норвегия и Алжир.

Досега ЕК не е въвела санкции срещу руския газ, макар че препоръчва на европейските държави да не удължават договорите си с "Газпром".

Руският газ вече има дял под 10% от общия внос в ЕС, което е най-ниското ниво от 70-те години на миналия век. Надеждите на "Газпром" са да успее да увеличи доставките за Китай, но засега компанията не успява да преодолее загубата на европейските си клиенти.

Прогнозите за тази година са износът на газ да се увеличи с 18% до 108 млрд. куб. метра. Само за европейските пазари преди войната компанията доставяше повече от 160 млрд. куб. метра годишно. По данни на компанията през 2023 година доставките за Китай са почти 23 млрд. куб. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 02.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
penkiler1415
преди 1 седмица
Едно ходи,сто води.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
bobopopov
преди 1 седмица
Нашата " Топлофикация - СОФИЯ"Никога не е воювала и е на загуба последните 24 год.Дали,защото я управляват крадци или Русия е виновна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
lilini6001
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 21
Damian12
преди 2 седмици
Все още помним как Радев плашеше с края на света без руски газ и нефт. Оказа се, че даже на цените не се отрази липсата му
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 33
zelka007
преди 2 седмици
ехеее ... кви времена беха преди неколко годинки ... изтопоса се лудият даскал по психология под новинка за великият ,незаменим и най-сигурен газодоставчик в галактиката , и ръси безсмислици , и реди заплахи ... вие ще видите какво ще се случи , като спре газчицата саша милер ... е , видехме ... :))) ... започват да закриват кладенци , започват масови уволнение , щото на зануленият детеубиец му трябва свежа мръвввка , за да си изпълва дневната норма черни чувалчета в хладилни тирове ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още