IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са предизвикателствата пред бизнеса за постигане на ESG решенията?

Нужен е по-дълъг хоризонт на компаниите, за да свикнат с новите изисквания, казва Здравко Москов от KPMG

19:25 | 15.12.22 г.

Икономическата ситуация затруднява компаниите да постигат зелените си цели, но това по-скоро е временно забавяне, а не отклоняване от пътя. Целите от Зелената сделка ще бъдат гонени докрай, тъй като от това зависи съществуването ни. Това коментира Здравко Москов, съдружник Консултантски услуги в KPMG, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Москов коментира предизвикателствата пред компаниите при преследването на ESG (екологични, управленски и социални) решения.

По думите на госта директивата относно отчитането на предприятията във връзка с устойчивостта, която получи окончателна зелена светлина в края на ноември, ще зададе стъпките, които трябва да се следват и да подлежат на контрол. Той обясни, че директивата ще се прилага на четири етапа, като ще започне през 2025 г. с големите публични компании, които се търгуват на капиталовите пазари в ЕС и други компании от публичен интерес – банки, застрахователи, пенсионни фондове. Година по-късно ще ги последват дружествата с над 500 служители, които не са публични, а след това и малките и средни компании, които са листнати на борсата, стана ясно от разговора. „Последни ще са компаниите, които отговарят на критериите за голямо предприятие в ЕС от 2027 г.“, посочи Москов.

Гостът добави, че от 2029 г. регламентът ще засегне и бизнесите, които не са базирани в ЕС с нетен оборот от над 150 млн. евро на година. Москов отбеляза, че в регламента е заложен и задължителен одит, какъвто липсваше досега.

„Нужен е по-дълъг хоризонт на компаниите, за да свикнат с новите изисквания, тъй като доскоро те не разполагаха с цялата информация… Трябва да се инсталират системи, компаниите да наемат екипи – процесът е свързан с обучение на хора“, посочи събеседникът.

Най-големите предизвикателства пред ръководителите при изпълнението на ESG целите днес включват теми като пандемията, войната в Украйна, очакванията за рецесия, стана ясно от разговора. Друг фактор е наличието на ресурси за внедряване на ESG политики въвеждането на системи, които да улеснят и автоматизират докладите за устойчивост, уточни Москов.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още