IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депозитната система е най-добрата програма за рециклиране във Финландия

9% от алуминиевите кенове в страната се рециклират, съобщи директорът на отдел "Комуникационни и производствени услуги" в PALPA

15:23 | 06.04.23 г.

Депозитната система е най-добрата като резултат от различните схеми за рециклиране във Финландия, а и е добра инициатива за потребителите. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Томи Вихавайнен, директор отдел "Комуникационни и производствени услуги" в системния оператор PALPA, който обслужва финландската система за рециклиране на отпадъците и стимулира развитието на кръгова икономика.

Той обясни, че системата за алуминиеви кенове, пластмасови бутилки и рециклируеми стъклени бутилки се оперира от частна компания, която е собственост на производителите на напитки. Тя е започнала е работа преди 27 години след направени инвестиции и сериозна координация.

Вихавайнен коментира, че се стимулира добро поведение сред потребителите и се популяризира работата на системния оператор. „Непрекъснато показваме какво се случва с контейнерите, как се рециклират. Получаваме все повече природни ресурси, които спестяваме с рециликлирането на тези контейнери“, коментира Томи Вихавайнен.

Данни на системния оператор PALPA показват, че всеки финландец връща средно 265 кенове, 109 пластмасови бутилки, 27 стъклени бутилки, или общо над 400 опаковки годишно.

Има определен данък за опаковките, който производителите могат да избегнат, ако се включат в системата. "Ако продавате продукти с депозит, трябва да осигурите приемането им обратно и изплащането на депозита, така че всяка точка на продажба се превръща в точка за събиране на материалите", обясни той. Заедно с депозитната система в страната вървят и други схеми, които рециклират различни метали, стъкло и рециклируеми продукти от домакинствата, обясни Томи Вихавайнен.

По думите му депозитната система рециклира 99% от алуминиевите кенове, 98% от стъклените бутилки и 99% от пластмасовите бутилки. Той отбеляза, че подобни системи се прилагат в над десет страни в Европа.

Във всички магазини във Финландия ли е въведена депозитната система? Какво може да научат страните, които нямат системи за рециклиране на опаковки? Кои са предизвикателствата пред PALPA?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 06.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още