IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпускат 610 млн. лв. за подобряване на чистотата на въздуха в 21 общини

Над 85 хиляди домакинства ще се възползват от подпомагането за подмяна на топлоуреди

12:00 | 11.05.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Екоминистерството е отворило процедура по новата програма за околната среда, която отпуска 610 млн. лв., насочени към битовото отопление с цел подобряване на чистотата на въздуха в 21 общини.

"Качеството на атмосферния въздух не е самоцел, не е битка, свързана с опазване на околната среда. Това е битка, свързана с човешкото здраве, която трябва да спечелим", коментира в тази връзка министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова пред Bulgaria ON AIR. Тя уточни, че средствата са по новата програма „Околна среда“, по която екоминистерството е управляващ орган.

Финансовият ресурс по програмата е над 3,5 млрд. лева. „Мерките ще бъдат насочени не само към качеството, но и към отпадъците, биологичното разнообразие и други теми с приоритет", обясни служебният министър.

Общо 21 общини ще могат да се възползват от средствата, обяви Карамфилова. "Това са големи общини – София, Бургас, Пловдив, които трябва да предприемат още стъпки в тази посока", каза тя.

Над 85 хиляди домакинства ще бъдат в обхвата на групата, която ще се възползва от подпомагането.

„Мерките са насочени основно към подмяна на топлоуредите, старите печки, които домакинствата ползват. Те ще бъдат подменени с високоефективни, каквито са например термопомпите. Някои от домакинствата ще могат да кандидатстват за производство на електроенергия за собствено потребление до 4000 kW при определени критерии, обяви Карамфилова.

Министърът подчерта, че всичко това цели намаляване на количеството на фините прахови частици.

За шест месеца общините ще трябва да подготвят своите проектни предложения.

„Нашите очаквания са в средата на 2024 г. да започне доставката и монтажът на високоефективните уреди“, каза Карамфилова. Тя уточни, че задължение на общините ще бъде, когато бъдат демонтирани старите топлоуреди, да бъдат предадени за рециклиране.

По старата процедура са одобрени 8 общини за подмяната на старите отоплителни печки, припомни министърът. Част от тези 8 общини са включени и в новия пакет, добави служебният екоминистър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още