IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна модернизацията на софийската пречиствателна станция „Кубратово“

Реконструкцията на станцията възлиза на близо 57 млн. лв.

16:43 | 11.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Започна модернизацията на софийската пречиствателна станция „Кубратово“

На площадката на Софийска градска пречиствателна станция за отпадни води (СГПСОВ) „Кубратово“ беше направена първа копка, с която стартираха дейностите по реконструкция, модернизация и доизграждане на съоръжението.

Изпълнител е ДЗЗД „СПСОВ-Кубратово“ с водещ партньор „ГБС-Пловдив“ АД  и с участието на „Главболгарстрой“ АД. На събитието присъстваха зам.-кметовете на Столичната община (СО) по направление „Обществено строителство“ инж. Ангел Джоргов и по „Финанси и здравеопазване“ Дончо Барбалов, Петър Костов, директор на Дирекция „Строителство“ в СО, Васил Тренев, изп. директор на „Софийска вода“ АД, инж. Димитър Карамитрев, председател на УС на „ГБС-Пловдив“ АД, и инж. Димитър Теллиев, изп. директор на „ГБС-Пловдив“ АД, както и Живко Ценов, главен проектант на обекта от фирма WEP.

Планираните строително-монтажни работи се реализират в рамките на проект „Изграждане на ВиК инфраструктура в Столична община“ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Той е на обща стойност 140 495 700 лв., от които 96 478 397 лв. са безвъзмездна финансова помощ от ЕС, а 44 017 303 лв. са собствен принос на СО. Реконструкцията на СГПСОВ „Кубратово“ възлиза на 56 969 732 лв.

Целта на проекта е да се подобри ефективността на пречистването на отпадните води, като се понижи крайното съдържание на амоняк в пречистената вода, да се намали еутрофикацията, както и чрез внедряване на ново съоръжение за третиране на утайки да се намали тяхното количество. Заложените проектни индикатори са да се постигне отстраняване на амоняк до 80-90% и на общия азот до 75-85%.

Първа копка на модернизацията на СГПСОВ „Кубратово“ Първа копка на модернизацията на СГПСОВ „Кубратово“

"Договорът се сключи на инженеринг в края на миналата година.  Процесът на проектиране протече двуфазно - идеен и технически проект. Проектът включва изграждане на байпасна връзка GRP DN2000 от съществуващия аериран пясъко-масло задържател до биобасейни. Тук, на тази площадка, ще се изградят по два броя биореактори и вторични утаители, които ще подпомогнат ефекта на пречистване, а именно анамокс реактор, първото в България подобно съоръжение. Нека да си представим два биобасейна с кръгла форма, които са пълни с малки пластмасови носители. Върху тези носители се отглежда биофилмът, който спомага за свалянето на концентрацията на силно замърсените води и по този начин се подпомага пречистването", обясни Димитър Теллиев в отговор на журналистически въпрос за предстоящата работа на терен по ПСОВ "Кубратово".

"Малко по-надолу ще се изгради изцяло нова сграда, в която ще бъдат разположени първите по рода си в България две линии THP реактори, които ще стерилизират утайката във вид на течност и, стабилизирайки я чрез пара, ще спомогнат за увеличаване производството на биогаз, а същият ще бъде оползотворен за производство на ел. енергия. Проектът предвижда доставката и монтажа и на спомагателно оборудване, необходимо за нормалната работа на двете технологии. Това са центрофуги за обезводняване на утайката от ново поколение, както и парни котли и редица съпътстващи сгради и съоръжения. Имаме изравнителен резервоар с помпена станция за утайковите води и нова помпена станция за подготовка на техническа вода. Цялата техническа вода, необходима за процеса, ще се рециклира от пречистената вода на изход СПСОВ. За целта пречистената вода ще се третира допълнително с барабанни микрофилтри, след което ще бъде дезинфекцирана през UV инсталация", разказа още Теллиев.

"Днес е прекрасен ден, защото започва последният етап от изграждането и разширяването на канализационната система, ВиК системата на София. С тази инвестиция, която е от над 50 млн. лева, по-голямата част от които европейско финансиране, ние ще имаме възможност да модернизираме и подобрим работата на пречиствателната станция, да намалим нивата на азот и амоняк в пречистените води, които отиват в р. Искър, и ще позволи пречиствателната станция да покрива най-високите екологични норми. През последните няколко месеца започнахме, а на места вече и приключваме, на други места тече сериозно строителство в 7 столични района, в които пак по същия проект изграждаме ВиК инфраструктура, модерна, разделна канализация, която позволява водите, които имат нужда от пречистване, да идват тук в Кубратово, а чистите да отиват в приемниците, т.е. в реките, и по този начин да пазим екосистемите и намалим разходите за пречистване на ПСОВ Кубратово", коментира Ангел Джоргов, заместник-кмет ,,Обществено строителство“.

"Благодаря от името на дружеството изпълнител за гласуваното доверие, на това доверие мога да ви гарантирам, че ще върнем с качество. Събрали сме екип, който притежава достатъчно опит в изпълнението и проектирането на пречиствателни станции, с изключителен опит в сферата на пречистването на отпадъчни води в лицето на проектантския екип, ръководен от инж. Живко Ценов от WEP, както и екипа, ангажиран с изпълнението на проекта, ръководен от инж. Димитър Теллиев. Това са хора, които в последните години ръководят едни от най-големите проекти в сферата на пречистването на отпадъчни води. Основното предизвикателство на настоящия проект не е краткият срок за изпълнение и внедряването на технологията за термална хидролиза. СО разполага с екип от доказани професионалисти. Изключително се радвам, че виждам тук и представители от надзора „Транс Консулт“, доказани специалисти, особено в областта пречиствателни станции. Основното предизвикателство тук е с тази първа копка и след тази първа копка ние да направим първата крачка към една по-чиста природа и към едно по-добро бъдеще за нашите деца. Така че нека си пожелаем успех и в края на годината да се поздравим с него“, каза Димитър Карамитрев, председател на УС на „ГБС Пловдив“.

Дончо Барбалов, заместник-кмет "Финанси и здравопазване", изрази благодарност към „Софийска вода“ за помощта при подготовката на проекта, както и на управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“ за подкрепата и осигуреното финансиране. "Сега най-трудното предстои – екипът на г-н Джоргов да свърши работата, заедно със строителя, и да може в края на годината да се поздравим с една модернизирана пречиствателна станция, която да затвърди водещата роля на СО и на водния цикъл на СО в района", допълни той.

"ПСОВ Кубратово, оперирана от "Софийска вода", е еталон за енергийна ефективност в европейски мащаб и не само в европейски мащаб, а в цялата Veolia, от която е част "Софийска вода". Тук произвеждаме електрическа енергия, която задоволява нуждите на цялата ПСОВ и позволява на цялата компания "Софийска вода" да бъде между 85 и 90% енергийно независима. С настоящото съоръжение, което предстои да бъде изградено по европейски проект, ще подобрим технологичната възможност на пречиствателната станция не само от екологична гледна точка, но от гледна точка на енергийна ефективност, тъй като чрез него ние ще имаме възможност за по-добро оползотворяване на биологичния отпадък, респективно по-добро пречистване. Така че с един куршум два заека – и екология, и енергийна независимост“, коментира Васил Тренев, изпълнителен директор на "Софийска вода“ АД.

Последна актуализация: 16:44 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още
Финанси виж още