IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България продължава да отчита най-голямо понижение на парникови газове в ЕС

И през второто тримесечие на годината страната регистрира по-малко емисии спрямо същия период за миналата година

19:14 | 15.11.23 г. 2
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

България е страната в Европейския съюз, в която е отчетено най-голямо понижение на емисиите от парникови газове през второто тримесечие на 2023 г. спрямо същия период на миналата година, сочат данни на Евростат. Понижението е с 23,7%. Тя е и сред 10-те държави в ЕС, при които по-ниските парникови емисии се постигат при повишаване на брутния вътрешен продукт през отчетения период. След нея се нареждат Естония (-23,1%) и Нидерландия (-10,3%).

България отчете най-малко емисии на парникови газове и през първото тримесечие на годината, отбелязвайки понижение от 15,2% спрямо същия период на миналата.

През второто тримесечие на 2023 г. емисиите от парникови газове в страните от ЕС възлизат на 821 млн. тона еквивалент на въглероден диоксид и говорят за намаление с 5,3% спрямо същия период за изминалата. Брутният вътрешен продукт на страните е останал стабилен, с много малки вариации (+0,05%) спрямо същото тримесечие на 2022 г.

Секторите, отговорни за най-много парникови газове през второто тримесечие на 2023 г. са били производството (23,5%), домакинствата (17,9%), доставките на газ и електричество (15,5%), земеделието (14,3%), следвани от транспорта и съхранението (12,8%)

В сравнение със същия период на миналата година, емисиите са намалели в 6 от 9 сектора на икономиката. Най-голям спад е регистриран в доставките на електричество и газ (-22%). От друга страна секторът на транспорта и съхранението отбелязва повишаване на парниковите емисии с 1,7%.

Снимка: Евростат Снимка: Евростат

Емисиите от парникови газове намаляват в общо 21 държави членки спрямо същия период през 2022 г. Ръст обаче има в Малта (+7,7%), Латвия (+4,5%), Ирландия (+3,6%), Литва (+3%), Кипър (+1,7%) и Хърватия (+1%). В шест от тези държави има ръст на БВП – Малта (+3,9%), Хърватия (+2,6%), Кипър (+2,2%) и Литва (+0,7%).

При 10 от държавите с понижени емисии има спад на БВП. Това са Естония, Унгария, Люксембург, Швеция, Австрия, Чехия, Полша, Финландия, Германия и Нидерландия. Италия запазва нивата си на брутен вътрешен продукт от второто тримесечие на 2022 г. при намаляване на емисиите.

България е сред държавите с ръст на БВП при намалени емисии, заедно с Дания, Франция, Белгия, Словения, Словакия, Португалия, Испания, Румъния и Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 5 месеца
България продължава да отчита най-голямо понижение на парникови газове в ЕС и увеличаване на гробищните паркове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Alex Silver
преди 5 месеца
И защо бедна България първа бърза да си свали гаштите? Парниковите газове я притеснявали? Тия, дето ги измислиха новите Остап Бендеровци, които просто започнаха да продават въздух. И будалите плащат, без да питат кой точно и защо прибира парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още