IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатият 1% от хората генерира парникови емисии колкото най-бедните две трети

77 милиона души са били отговорни за 16% от емисиите на парникови газове през 2019 г. - повече от всички, генерирани от автомобили и пътен транспорт

08:12 | 20.11.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Най-богатият 1 процент от населението на света е генерирал толкова емисии с въглероден диоксид през 2019 г., колкото петте милиарда души, които съставляват най-бедните две трети от човечеството. Това показват заключенията от най-новия доклад на неправителствената организация за борба с бедността Oxfam, цитиран от БТА.

Докладът, озаглавен Climate Equality: A Planet for the 99%, се основава на проучване на Стокхолмския институт по околна среда (SEI) и оценява отделените вредни емисии, генерирани от потреблението на групи с различни доходи през 2019 г. - последната, за която има налични данни.

Най-богатият 1 процент от населението на планетата, или 77 милиона души, са били отговорни за 16 процента от емисиите на парникови газове през 2019 г. Това е повече от всички емисии, генерирани от автомобили и пътен транспорт. В същото време най-богатите 10 процента от жителите на света са били виновни за половината (50 процента) от емисиите на въглероден диоксид през 2019 г., разкрива още докладът.

Всяка година емисиите, които най-богатият 1 процент отделя в атмосферата, са равностойни на общата икономия на вредни емисии, произтичаща от работата на около 1 милион вятърни турбини, се посочва още в доклада.

Въз основа на данните може да се направи предположение, че ще са необходими около 1500 години на някой от най-бедните слоеве от населението, за да произведе толкова въглеродниш емисии, колкото милиардерите изпускат само за година, според Oxfam.

Докладът показва огромната разлика между въглеродния отпечатък на свръхбогатите, чийто луксозен начин на живот и инвестиции в замърсяващи индустрии водят до глобално затопляне, и по-голямата част от хората по света.

Прекомерните емисии от най-богатия 1 процент от населението на света ще причинят 1,3 милиона смъртни случая, свързани с горещините. Повечето от тези смъртни случаи ще настъпят до края на настоящото десетилетие, пише още в доклада.

"Свръхбогатите ограбват и замърсяват планетата до степен на унищожение, оставяйки човечеството изправено пред екстремни горещини, наводнения и суши", коментира данните временният изпълнителен директор на Oxfam Амитаб Бехар.

"От години се борим да сложим край на ерата на изкопаемите горива, за да спасим милиони животи и нашата планета. По-ясно от всякога е, че това ще бъде невъзможно, докато ние също не сложим край на ерата на свръхбогатство", според Бехар.

Публикуването на доклада идва само дни преди началото на Конференцията на ООН за изменението на климата - COP28, която ще се проведе от 30 ноември до 12 декември в Дубай.

Съгласно изследването на Стокхолмския институт по околна среда въглеродните емисии от най-богатия 1 процент от населението през 2030 г. ще бъдат 22 пъти по-високи от нивото, съвместимо с целта от Парижкото споразумение.

Правителствата могат да се справят с кризата с неравенството при доходите и тази с изменението на климата, като се насочат към прекомерните емисии, генерирани  от свръхбогатите, и постигат целите в областта на климата, препоръчва Oxfam. Организацията изчислява, че налагането на 60-процентов данък върху доходите на най-богатия 1 процент от населението ще намали емисиите с толкова, колкото отделя Обединеното кралство. Подобен налог би събирал 6,4 трилиона долара на година, средства, с които може да се осъществи преходът от изкопаеми горива към възобновяема енергия.

Последна актуализация: 08:12 | 20.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 седмици
Екоекстремистите все повече ми приличат на диня.Отвън са зелени, а отвътре червени....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още