IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискът за околната среда може да се окаже най-голямата заплаха за сигурността на Европа

Националните правителства обикновено отстъпват от зелените политики щом интересите на избирателите им биват засегнати

07:45 | 28.06.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската комисия наскоро даде старт на стратегия за икономическа сигурност на континента в отговор на заплахи, вариращи от войната на Русия в Украйна до конкуренцията за ключови суровини, пише за Financial Times Хедър Грабе, сътрудник на Institute for Human Sciences и на "Брьогел".

27-те членки на ЕС все още имат различни възгледи за това как да я приведат в действие, като бушуват дебати относно индустриалната политика и търговските ограничения. Но осъзнаването от страна на Европа на цената на липсата на диверсификация и недостатъците на взаимозависимостта е решителен обрат след 30 години на „Wandel durch Handel“ (промяна чрез търговия) и 70 години преследване на икономическата интеграция като нейна основна стратегия за сигурност.

Но най-големите заплахи за икономическата сигурност не са адресирани от политическите лидери. В продължение на много десетилетия, докато просперитетът нарастваше, ние не само пренебрегвахме рисковете от това нашите доставчици да използват зависимостта ни от тях като оръжие, но и цената на този икономически модел откъм унищожаване на природата както вътрешно, така и в страните, където се произвеждат стоки, предназначени за европейските пазари.

Огромната цена от загубата на екосистемни услуги като опрашване, генезис на почвата и детоксикация на водата и въздуха беше изложена от икономиста от Кеймбридж Партха Дасгупта в неговия забележителен доклад от 2021 г. за това как да се включат външните екологични ефекти в икономиката. Въпреки това опитите за разработване на методи за оценяване на природата и количествено определяне на климатичния риск оттогава се развиват много бавно.

ЕС разработи въглероден пазар чрез своята схема за търговия с емисии и огромните бизнес възможности в производството на енергия с ниски въглеродни емисии стимулират инвестициите. Но е трудно да се реализира печалба от подобряване на биоразнообразието в система, която надценява производствения капитал, подценява човешкия и изобщо не оценява природния.

Все още няма пазарни механизми за защита на океаните и горите, които е изгодно да се унищожат, но не и да се запазят като поглъщатели на въглерод и резервати за биоразнообразие. „Трагедията на общите блага“ е, че те не се отчитат в мерките за икономическо представяне.

Работата по справяне с тези дългосрочни, системни рискове бавно достига до дневния ред на политиката на ЕС. На 28 юни Европейската служба за външна дейност и ЕК трябва да изготвят първия си съвместен документ за сигурността на климата, цялостен преглед на всички нови заплахи от влошаването на околната среда и изменението на климата за европейската сигурност.

Междувременно Европейската централна банка проучва как да отчита свързаните с природата рискове, натрупващи се във финансовата система поради въздействието на влошаването на околната среда върху производствените процеси, а оттам и върху кредитоспособността на 4,2 милиона европейски компании, отговарящи за корпоративни заеми за над 4,2 трилиона евро. В еврозоната почти три четвърти от компаниите са силно зависими от поне една екосистемна услуга, което кара ЕЦБ да твърди, че загубата на природа трябва да бъде включена в моделите за финансов риск.

Някои икономисти питат дали ЕЦБ трябва да се тревожи за бъдещи рискове, когато проблеми като инфлацията се нуждаят от незабавно внимание. Но истинският проблем не е, че европейските институции разширяват своите мандати, за да отчитат въздействието върху околната среда, а че мандатите на националните правителства са твърде ограничени - както географски, така и времево. Трудно е за правителствата да предложат плащане за проблемите с климата. Непосредствената цена на зеления преход сега пада върху техните електорати, докато ползите от избягването на по-скъпи проблеми ще облагодетелстват бъдещите граждани.

Влошаването на климата е точно такъв дългосрочен, транснационален проблем, за чието управление са създадени институциите на ЕС. Това е сложен, дългосрочен политически въпрос, който засяга благосъстоянието на всички европейци - и нито едно правителство не може да се справи с него само. Ето защо институциите на европейско ниво трябва изцяло да включат риска за околната среда в своите мандати.

Понастоящем прилагането на политиките за смекчаване на климатичния риск се свежда до национално ниво, което води до игра на обвинения. Политическите лидери изразяват подкрепа за Европейския зелен пакт и се съгласяват с общите цели на ниво ЕС, но щом техните фермери и миньори се оплачат, те обвиняват Брюксел.

За да се обясни защо трябва да адресираме тези огромни заплахи за сигурността, би било полезно, ако политическите лидери посочат цената на бездействието. Гласоподавателите трябва да разберат защо инвестициите в природна сигурност - като декарбонизация, дематериализация и опазване на природата - са по-евтини от почистването след наводнения и горски пожари и опитите за възстановяване на биоразнообразието, след като то се срине. Това изисква график, който се простира отвъд следващите избори, което е трудно в демокрациите. Но всяка европейска институция трябва да поеме отговорност за въздействието върху околната среда и колкото по-скоро, толкова по-добре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 1
cyclop
преди 10 месеца
Някак успях да видя от моята капсулка още в края на 2020 че псевдоваксините за ковид не предотвратяват заболяване... Че са вредни и убийствени... Че няма да "спрат" никаква "пандемия"... Че е невъзможно с "ваксини" да се създаде стаден имунитет срещу корона вирус... А десетки хиляди хора, учили медицина, вирусология, ваксинология, управление - не се "сетиха". Бре аз ли съм по-умен от тях... Или просто аджендите си вървят независимо от реалността и от това колко хора я виждат и коментират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 10 месеца
До: SporqZaKef ... на планетата няма толкова земя , която да залесим , колкото ни е необходима за да компенсираме всичкият отделян СО2 в момента ... това не се разбира от фейконафффтите ... отделно 30% от сушата не става въобще за нищо , защото е или пустиня , или силно осолена /ерозирала , или камънак ... в тези 30% нищо не расте по принцип , и допълнително за красота всяка година се увеличава , в следствие на въпросното затопляне , дето уж не е причинено от човешката дейност ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 10 месеца
До: SporqZaKef ... ами защото обезлесяването в белият свят се дължи основно на вече масовите пожари , които възникват в следствие на повишените температури и засушаването , а не на безконтролно изсичане на горите ... защото дори да успеем по магически начин да залесим свободната площ , която все пак става за залесяване , то тя ще компенсира единствено отделеният последните 20г СО2 . няма да компенсира бъдещите емисии , няма да компенсира тези отпреди въпросните 20г ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 10 месеца
До: cyclop ... фейконафффтче захлупено ... ти НИЩО не виждаш от твойта капсулка на дъното ... десетки хиляди хора учили икономика , екология , управление , мъдрят как да решат проблема и да не счупят света ... да се чуди човек , как не са се сетили да питат диванният експерт cyclop , хранещ се с най-долнопробните фейкове в мрежата и оригващ се на развалено във форума ... :))) ... направо е непростим пропуск от техна страна ... информирай ги за компетенцията си и наличната експертиза ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
SporqZaKef
преди 10 месеца
Така и никога не разбрах, какъв проблема една държава да регулира изсичането на горите или поне да стимулира засаждането. Например да ангажира дървосекачи, за всяко Отсечено дърво да засажда по едно. Да, тези резултати биха били видими след 20+ години, понеже едно дърво не расте за един демократичен мандат. Но пък нали за държавата милеят а не за партиите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
cyclop
преди 10 месеца
Пак чета, пак не виждам нищо за залесяване. Виждам за търговия с емисии, финансов риск и пазарни механизми. Интересно как никога не се говори за директни съществуващи решения, а за някакви сложни врътки, водещи до печалби за когото трябва. Понеже си един балон с топъл въздух, сигурен съм че дори не знаеш към каква концепция полека водят с "пазарни механизми за защита на океаните и горите". Аз знам от доста време и ми е ужасяващо да видя първите предпазливи вметки,насочващи мисленето на биомасата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 12
zelka007
преди 10 месеца
света губи по 10млн хектара гори на година . в УСАто за 20г са изгунили 16% , а в рассия 10% от горите си (споменавам я калната 1/8 само заради площта) ... Европа е загубила за последните 6000г половината си гори ... м/у другото заради предприетите мерки за опазване в началото на миналият век , ние сме единственият континент , който в последните 100г е успял да увеличи горите си и да ограничи разширението на селскостопанските площи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
cyclop
преди 10 месеца
"въглероден пазар чрез своята схема за търговия с емисии" "пазарни механизми за защита на океаните и горите" "загубата на природа трябва да бъде включена в моделите за финансов риск." "плащане за проблемите с климата" не виждам нищо за опазване на природата, само за грабеж на гражданите - печалбарство на богатите. Грабеж и печалби. Как да превърнем "опазването" в огромен бизнес. Как освен да ТЪРГУВАМЕ с емисии, да почнем да търгуваме и с тичинките на цветята и с южния вятър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още