IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отлага допълнителните правила за ESG отчитане след ответна реакция на бизнеса

Правилата ще влязат в сила след две години - от юни 2026 г.

17:52 | 08.02.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз се съгласи да отложи допълнителните изисквания за разкриване на ESG информация с две години, реагирайки на натиска от бизнес лидерите, които предупреждават, че се огъват под тежестта на регулациите, съобщава Bloomberg.

Директивата на ЕС за отчитане на корпоративната устойчивост (CSRD) предвижда краен срок 30 юни, до който компаниите трябва да докладват по хиляди точки, за да дадат на инвеститорите повече информация за поведението им по отношение на екологичните, социални и управленски (ESG) въпроси.

Законодателите в ЕС и страните членки обаче се съгласиха късно в сряда да отложат графика до юни 2026 г. за специфични за секторите изисквания за докладване, които все още се разработват. Решението не засяга изискването за докладване на общи данни за ESG от юни тази година, се казва в изявление.

Временното споразумение се сключва в момент, когато съпротивата на индустрията срещу създаването на правила в Брюксел се засилва. Нарастващото напрежение между амбициозната ESG програма на ЕС и реалностите на място вече заплашва да провали планираното прилагане на най-строгото правило за ESG в Европа до момента, Директивата за надлежна проверка на корпоративната устойчивост.

„Повишаването на европейската конкурентоспособност е основен стълб на белгийското председателство и един от начините за постигане на тази цел е да се намали административната тежест върху компаниите“, каза Винсент ван Петегем, вицепремиер на Белгия, която е ротационен председател на ЕС, в изявление. „Днешното споразумение ограничава изискванията за докладване до минимум“.

Забавянето е най-новата пречка в дневния ред на ЕС за преодоляване на заплахите за околната среда, като изисква от компаниите да докладват за въздействието си върху климата и биоразнообразието, както и за начина, по който отнасят към собствените си служители и към общностите, в които работят.

Европейските фирми лобираха упорито, за да се противопоставят на много от планираните ESG правила на ЕС, което често дава резултати. Миналата година Европейската комисия каза, че компаниите в обхвата на CSRD директивата ще бъдат свободни да определят сами какво представлява подходяща ESG информация за целите на докладването.

Това разгневи много инвеститори, които предупредиха, че облекчаването на планираните правила рискува да създаде вратичка за заблуждаващи твърдения за екологосъобразност, което ще затрудни мениджърите на активи да вършат работата си.

Обявеното забавяне в прилагането на допълнителните изисквания за докладване по директивата все още трябва да бъде официално прието както от Съвета на ЕС, така и от Парламента.

Приблизително 50 хил. компании са обект на директивата, като малките и средните, както и някои компании извън ЕС, са сред последните групи, които ще трябва да ги спазват. Някои чуждестранни фирми реагират, допускайки премахване на ценните книжа, които сега се търгуват на пазарите в ЕС, за да избегнат директивата.

Еврокомисарят по финансовите услуги и пазари Мейрид Макгинес каза в изявление, че ЕК приветства временното споразумение, което „показва, че чуваме опасенията на бизнеса и реагираме“.

Въпреки че отчитането на ESG е „от решаващо значение за зеления преход и за прозрачността към инвеститорите“ и с течение на времето ще стане по-малко обременяващо, сегашният „темп на промяна може да бъде предизвикателство за много компании“, каза Макгинес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още