IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще помогне ли изкуственият интелект да се опази екологичното разнообразие на Черно море

Проект на учени от Техническия университет във Варна ще обработва с AI данни за екосистемата, за да може бизнесът да планира своята дейност

22:09 | 12.02.24 г. 2
Ще помогне ли изкуственият интелект да се опази екологичното разнообразие на Черно море

Нов проект на Техническия университет във Варна ще наблюдава и анализира екологичното разнообразие и вредите, нанесени на Черно море. В рамките на проекта ще се използват подводни дронове, телеуправляеми камери и инструменти, базирани на изкуствен интелект и машинно самообучение. Тези инструменти ще помагат с обработката на голям обмен на данни, а машинното самообучение ще се използва в обработката на видео и аудио материали. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria проф. д-р Тодор Ганчев, бивш заместник - ректор на Техническия университет във Варна.

„Изкуственият интелект, ако бъде използван правилно, спестява до 90% от времето на учените за обработка на данни“, коментира той във връзка с ефекта от мониторинга.

Проектът на Техническия университет във Варна е на стойност 1,6 млн. евро и при него ще се използва нова технология за наблюдаване на биоразнообразието и състоянието на морето.

Проф. Ганчев посочи, че Черно море е едно от най-увредените морета, защото е затворено и има много фактори, които влияят на замърсяването му – туризъм, корабоплаване, добив на газ. В проекта участват пет държави, като с помощта на машинно самообучение и изкуствен интелект (AI) целят да намерят начин, чрез който морето да бъде използвано, без да се вреди. Ученият обясни, че ще се събира информация за водата, за морските обитатели, но ще се заснемат всякакви интересни неща, находки, котви, морски съдове, които са потънали, като особен акцент ще бъде морското замърсяване от струпвания на отпадъци.

Една от целите на проекта е да поднесе информация за екосистемата, за да може бизнесът да планира своята дейност. Проф. Ганчев се надява в рамките на проекта да се създадат кадри, които могат да бъдат използвани от бизнеса след това. Според него синята икономика е неизползван потенциал, липсва и държавна политика за създаването на бизнес инициативи в черноморските градове.

По думите му инструментите, които изследователите ще използват за проекта, са базирани на големи количества данни и в бъдеще ще помагат в  обработката на данни и ще позволят“ предсказване“ на събития и тенденции.

„Ресурсите, които може да отдава Черно море, периодично имат спадове и нараствания. Ако ние можем да планираме и предскажем тези нараствания и спадове за отделните типове организми, ние може да направим едно по-добро планиране за бъдещето и да съобразим човешките дейности с моментните пикове или спадове на тези ресурси. Това би довело до едно по-ефективно използване на ресурсите, без да се унищожава екосистемата“, убеден е проф. Ганчев.

Какво ще съдържа наръчникът с данни от изследването? Кои са неразгаданите тайни на Черно море? Кои са българските иновации в синята икономика? По какви други проекти работи Техническият университет във Варна? Ще бъде ли подобрена навигацията в Черно море с AI със създаването на добавена реалност? Кои са партньорите на Техническия университет във Варна в проекта „Илиада“? В какви области подготвя специалността изкуствен интелект в Техническия университет във Варна?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 месеца
Черно море е заобиколено от толкова естествена пр.ос.то.тия, че дълбоко се съмнявам изкуственият интелект да постигне каквото и да било за него..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Tikva007
преди 2 месеца
Интересно състезание ще се получи - естественият интелект унищожава екологичното разнообразие, а изкуственият го опазва. Жив да не бех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още