IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистърът: Черно море става по-мръсно, но не заради войната в Украйна

Изграждането на пречиствателни инсталации е отговорност на общините, каза Юлиян Попов

11:05 | 18.08.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Няма замърсяване на Черно море вследствие на взривяването на язовир „Нова Каховка“. Ако има замърсяване на водата, то този проблем по никакъв начин не е свързан с Украйна и взривяването на язовира. Налице е здравен, но не екологичен проблем, трябва да се прави разлика. Това каза по БНТ министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Коментарът му беше по повод данни за сериозно превишение на нормите за наличие на ешерихия коли на редица плажове по Черноморието.

Съвместна проверка на учени от Софийския университет и асоциация "Активни потребители" е установила замърсяване с бактерията ешерихия коли на 7 от 11 изследвани плажа по Южното Черноморие, като на места замърсяването е до 41 пъти над нормата. Проверката е направена в края на юли и началото на август.

Според министър Попов това изследване се отнася до здравен, а не до екологичен проблем. По думите му обаче проучването не дава пълна картина за състоянието на морската вода и чистотата на плажовете. Той добави, че следващата седмица ще бъдат представени по-детайлни проучвания. 

"Замърсявания има, но за да имаме ясна и балансирана картина, трябва да видим едно дългосрочно проучване на здравното, бактериално състояние", каза Попов. Замърсяването на Черно море по-скоро нараства, отколкото да се свива, коментира още министърът. 

„Проблемите са си наши, ние трябва да ги решаваме. Те са с разпределена отговорност между граждани, общини, различни министерства и институции“, каза екоминистърът.

„Министерството на околната среда и водите е ангажирано с европейското финансиране на водни цикли, а не с изграждане, построяване и поддържане на пречиствателни инсталации. Това е отговорност на общините и ние непрекъснато работим с тях, за да ги подканим да имат адекватни проекти, за да не се стига до подобни казуси“, коментира министърът относно данните за замърсени плажове по Южното Черноморие.

По отношение на казуса с "Топлофикация Габрово" Попов каза, че още през февруари е наложена принудителна административна мярка за прекратяване на работата на централата заради "тежко и недопустимо постоянно замърсяване" и това доведе до забрана за опериране на въглищната част от инсталацията.

"Самата забрана не е достатъчна, тя трябва непрекъснато да се поддържа и да се наблюдава. Собственикът си оттегли искането за лиценз и на практика с тази топлофикация в това ѝ състояние казусът е приключен и се надявам, че е приключен, но подобни инсталации има и на други места и трябва да се работи върху тях", поясни екоминистърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 18.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още