IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на туризма: Няма замърсяване на водата по Черноморието, има хибридна атака

Зарица Динкова ще настоява облекченият ДДС в туризма да остане в сила и следващата година

11:11 | 03.07.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Министърът на туризма Зарица Динкова за пореден път днес увери, че данните към момента показват, че водата в Черно море по българското крайбрежие е чиста и безопасна.

„Няма замърсяване на водата по българското Черноморие заради изливащата се в морето вода след разрушаването на язовир „Каховка” в Украйна“, каза по БНТ министърът на туризма и допълни, че мониторингът продължава.

Тя посочи, че Министерството на туризма получава 10-дневни прогнози, които отразяват теченията в Черно море. По думите ѝ с всеки изминал ден прогнозата става все по-благоприятна за водата в българската акватория.

Към момента морската вода се проверява веднъж седмично предвид факта, че няма опасно течение и това дава достатъчно сигурност, каза министърът на туризма. „Дунав служи като естествен филтър, който дори и при евентуално навлизане, каквото не се предвижда, би могъл да изтласка замърсяванията", заяви Зарица Динкова.

През уикенда министърът на туризма проведе срещи с хотелиерите в Слънчев бряг и Несебър. Зам.-председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова е поискала да бъде организиран кризисен пиар сред българските и чужди медии, за да се покаже, че водата на българското Черноморие е чиста. Според Иванова акцията е необходима, защото българите и румънците се притесняват да идват в курортите ни.

Преди две седмици от хотелите в курорта Слънчев бряг алармираха, че темпът на резервации рязко е намалял след информацията за замърсяване на Черно море. В част от хотелите отказаните резервации са почти 50%.

От Съюза на собствениците в Слънчев бряг са поискали повече пари за реклама на туризма в бюджета за тази и следващата година на държавата, за да може да се проведат повече кампании на чуждите пазари. 

За да докаже, че Черно море е чисто и няма замърсяване след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, Зарица Динкова влезе в морето със сина си и разпространи снимки. По думите ѝ срещу страната ни се води сериозна хибридна кампания, която удря по българския бизнес и България като туристическа дестинация.

Големите европейски туроператори не отчитат анулиране на резервации за българското Черноморие заради чистотата на морската вода след взрива на язовир "Нова Каховка", показват данните на германските и британските компании. Хотелиерите и туроператорите регистрират единствено отлив на български и румънски туристи.

Засега няма анулирани резервации на почивки за България на германския пазар, заяви Калин Сутев, представител на големия германски туроператор DER Touristik и управител на "Дестинейшън Туристик Сървисис". „Германците вярват в институциите, за разлика от българите, и спекулациите не се отразяват на резервациите. Водата по българското Черноморие към момента наистина е много чиста“, поясни той, цитиран от Dnes.bg.

Сходно мнение изрази и Иван Грошев, управител на "МТС България", който представлява големия британски туроператор Jet2Holidays. По думите му във Великобритания няма анулирани резервации за почивки в България.

По отношение на бюджета за туризъм Динкова каза, че до края на годината Министерство на туризма е защитило запазването на намалената ставка от 9% ДДС за бранша. Тя ще настоява облекченият ДДС да остане в сила и следващата година.

"Нашият мотив е, че много от конкурентите ни имат такива облекчения и ако искаме да потвърждаваме конкурентоспособността на нашия туризъм, особено когато се сблъскваме с такава масивна хибридна атака, трябва да имаме комфорт", посочи тя.

За следващата година ведомството планира да защити и по-висок бюджет за туризма, като наблегне на иновативна реклама.

Работи се и за решаването на проблема с недостига на кадри в туризма и визовите проблеми, с които се сблъскват сезонните работници у нас, които идват от чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още