IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изменението на климата се ускорява на фона на рекордно високите температури

Топенето на ледниците и подкисляването на океанската вода достига исторически нива, предупреждва Световната метеорологична организация

21:50 | 19.03.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Всички основни показатели за изменението на климата достигнаха рекордно високи нива миналата година, като някои от тях се повишиха толкова рязко, че Световната метеорологична организация (СМО) на ООН предупреди, че излизат извън рамките на измеримото.

Животът на милиони хора беше преобърнат от природни бедствия, влошени от изменението на климата, като страните навсякъде по света трябва да се справят с икономически загуби за милиарди долари, показва годишния доклад на СМО за състоянието на глобалния климат за 2023 г., цитиран от Bloomberg.

„Промените се ускоряват“, изтъква генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

По време на най-горещата година в историята — със средни глобални температури с 1,45 градуса по Целзий по-високи от тези през прединдустриалната епоха - ледът на Антарктида падна до най-ниското регистрирано ниво, докато ледниците загубиха безпрецедентно количество лед. Морските горещи вълни, поставящи нови рекорди, достигнаха 90% от океаните на планетата, докато наводненията, сушата и горските пожари продължават да се разширяват на сушата.

Тези въздействия задълбочават всяка криза, пред която е изправено човечеството. Броят на хората, изпитващи остра продоволствена несигурност по света, се е увеличил повече от два пъти през последните години - от 149 млн. души преди пандемията от коронавирус до 333 млн. миналата година. А екстремните метеорологични явления продължават да предизвикват миграция на населението.

Ръстът на средните глобални температури през 2023 г. доближава границата от 1,5 градуса по Целзий. Графика: Bloomberg Ръстът на средните глобални температури през 2023 г. доближава границата от 1,5 градуса по Целзий. Графика: Bloomberg

„Промяната на климата е много повече от изменение в температурите“, изтъква Селесте Сауло, генерален секретар на СМО. „Кризата с климата е определящото предизвикателство, пред което е изправено човечеството и е тясно преплетена с кризата на неравенството“.

Все пак има искрица надежда, се отбелязва в доклада на СМО. Новият капацитет за възобновяема енергия — основно задвижван от слънчевата, вятърната и водната енергия — е нараснал с почти 50% през 2023 г. в сравнение с предходната година.

На срещата на върха за климата COP28 в Дубай миналата година страните се ангажираха да утроят капацитета на възобновяема енергия до поне 11 хил. гигавата до 2030 г., както и да удвоят степента на енергийна ефективност до края на това десетилетие. Лидерите също се споразумяха да се откажат от изкопаемите горива, което се разглежда като необходима стъпка към елиминиране на емисиите на парникови газове до 2050 г.

Но изпълнението на тези цел все още остава далеч напред във времето, предупреждава СМО. Данните в реално време от конкретни местоположения показват, че концентрациите на основните парникови газове продължават да се увеличават през 2023 г., след като достигнаха нов рекорд през 2022 г. Нивата на въглероден диоксид са с 50% по-високи, отколкото тези през прединдустриалната ера, а продължителният престой на газа в атмосферата означава, че температурите ще продължат да се покачват през следващите години.

Ледът в Антарктика се понижава до най-ниското си ниво в историята на изследванията. Графика: Bloomberg Ледът в Антарктика се понижава до най-ниското си ниво в историята на изследванията. Графика: Bloomberg

Морските горещи вълни са особено тревожни, тъй като океаните са съхранили над 90% от излишната топлина, уловена от парниковите газове в атмосферата. В резултат на това Земята не се е затоплила толкова бързо, колкото би могла. Но учените са притеснени, че подобният на гъба капацитет на океана може да е достигнал повратна точка, като глобалните средни температури на морската повърхност достигат рекорди.

Очаква се това екстремно ниво на затопляне да продължи, което ще доведе до промяна, която ще бъде необратима в мащаби от стотици до хиляди години, става ясно от доклада. Подкисляването на океана, което може да бъде смъртоносно за коралите и други морски обитатели, се увеличава поради по-високото количество въглероден диоксид във водата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 месец
С всяка година капацитетът за възобновяема енергия брутално се увеличава - 50% е огромен прираст, но температурата на Земята продължава да се увеличава. Колкото повече ВЕИ, толкова по-видими изменения в климата. Не ме напуска чувството, че ако постигнем 100% ВЕИ, на Земята наистина няма да остане живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 месец
*Все пак има искрица надежда, се отбелязва в доклада на СМО. Новият капацитет за възобновяема енергия основно задвижван от слънчевата, вятърната и водната енергия е нараснал с почти 50% през 2023 г. в сравнение с предходната година.* - В същото време: *Всички основни показатели за изменението на климата достигнаха рекордно високи нива миналата година, като някои от тях се повишиха толкова рязко, че Световната метеорологична организация на ООН предупреди, че излизат извън рамките на измеримот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
cyclop
преди 1 месец
Пропагандата на клаймътченч измамата се ускорява на фона на подготвеният грабеж в особено големи размери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още