IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблем или ценен ресурс - общините търсят начини как да управляват ефективно строителните отпадъци

Проект MOBICCON-PRO дава част от решенията

14:32 | 30.04.24 г.
Съдържание на партньор
Снимка: MOBICCON-PRO
Снимка: MOBICCON-PRO

120 експерти от над 50 български общини се събраха в София по повод обучение на тема „Строителните отпадъци като ресурс – възможности, предизвикателства и иновативни решения, разработвани по проект MOBICCON-PRO“. То се организира по проекта MOBICCON-PRO от „Главболгарстрой Холдинг“, Университета по архитектура, строителство и геодезия, (УАСГ) и Института за икономическа политика, в сътрудничество с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Представителите на общините се запознаха с най-новите тенденции при управлението на строителните отпадъци (СО), вкл. селективно разрушаване, идентифициране и управление на опасни компоненти, технологии за рециклиране до висококачествени продукти и възможности за влагане на рециклирани строителни материали в строежите.

Основен лектор на обучението бе доц. д-р инж. Румяна Захариева – експерт с над 25 годишен опит по всички аспекти на управлението на строителните отпадъци, която представи видовете строителни отпадъци от СМР и разрушаване, изискванията на националната нормативна уредба, свързана с управлението на СО, отговорностите и задълженията на общинската администрация, особеностите на рециклираните строителни материали и адекватното им приложение в строителството.

“От доброто управление на строителните отпадъци на общинско ниво зависи дали те ще се превърнат в проблем за общините, или в ценен ресурс, който може да бъде оползотворен“, заяви доцент Захариева.

Обучението включваше и дискусионна част, в която участниците се обединиха около тезата, че доброто управление на строителните отпадъци изисква решения на различни нива, вкл. промени в нормативната уредба, както и активно партньорство между академичните среди, бизнеса и националните и местни власти.

Важен фокус на събитието бе международният изследователски проект MOBICCON-PRO, който обединява усилията на представители на европейската научна общност, общини и българския бизнес в лицето на строителната компания „Главболгарстрой Холдинг“ за разработката на иновативни решения по управление на строителните отпадъци. Проектът си поставя за цел да въведе в експлоатация и демонстрира ефективността на мобилно съоръжение за производство на висок клас рециклирани строителни продукти и материали. Идеята му е да наложи изцяло нова концепция при третирането на строителните отпадъци, използвайки ги като ресурс и връщайки ги обратно в строителния процес или на пазара.

Снимка: MOBICCON-PRO Снимка: MOBICCON-PRO

“Инсталацията, която предстои да бъде пусната в експлоатация в рамките на проекта, може да бъде предложена да оперира на територията на различни общини, които не разполагат със съоръжения за рециклиране и да съдейства за справянето с проблема с натрупаните строителни отпадъци”, каза Пламена Ненкова, зам. изпълнителен директор „Стратегии, комуникации и международни отношения“ в „Главболгарстрой Холдинг“, при представянето на проекта.

Според Ненкова партньорството между общините и бизнеса в областта на справянето с проблема със строителните отпадъци е от водещо значение за постигане на реални успехи и резултати.

Последна актуализация: 14:33 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още
Финанси виж още