IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нелоялни практики установиха властите при търговията с храни у нас

Възникват съмнения и за необосновано високи печалби, обяви служебното правителство

14:38 | 02.03.23 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Открити са редица нелоялни търговски практики, съмнения за необосновано високи печалби на търговци и други нарушения, които ощетяват правата на потребителите. Това обяви служебният вицепремиер по икономическите политики Христо Алексиев, който заедно с министрите на земеделието и на икономиката и индустрията представиха резултатите от проверките на цените на хранителните продукти на пазара, които започнаха преди около месец.

Комисията за защита на потребителите е открила 452 нарушения при 471 проверки на ценообразуването при храните в търговската мрежа.

В сряда премиерът Гълъб Донев възложи изготвяне на механизми срещу спекулата с цените на храните. В сряда беше сформирано Национално координационно звено, което да наблюдава и контролира цените на храните. Изградена е методика за мониторинг и контрол на следене на образуването на цената на храните от производител до щанда в магазина. Определени са и няколко държави, с които да се сравняват цените на хранителни продукти.

„Не обявяваме война на търговските вериги, но като държава сме задължени да защитим интереса на потребителите“, коментира вицепремиерът Христо Алексиев. Той увери, че целта на проверките е властите да се уверят, че не се генерират печалби на гърба на населението и от стоки от първа необходимост.

452 нарушения при 471 проверки в магазините установи КЗП

Извършени са над 300 съвместни проверки от всички ангажирани институции, обявиха властите. Комисията за защита на потребителите е направила 471 проверки и е засякла 452 нарушения, като 200 от тях са нелоялни търговски практики.

В рамките на съвместните проверки на отговорните институции БАБХ е извършила 333 инспекции и е установила 32 нарушения. НАП е участвала в 340 проверки, по които са издадени 71 актове за нарушения.

Резултатите от анализа до момента са притеснителни, коментира вицепремиерът Христо Алексиев. "Към момента кривата на инфлацията върви надолу и това се вижда отчетливо. Кривата на храните върви нагоре. Това ни кара и да вземем всички тези мерки", каза още вицепремиерът. Той обобщи, че става въпрос за сериозен натиск върху българските производители, формиране на свръхпечалби и необосновано отнемане на доходи от населението при търговията с храни.

В момента текат 150 проверки на НАП и девет ревизии. Ще има постоянен мониторинг по цялата верига, продължават и постоянните проверки на всички органи. Подготвят се и промени в нормативната база, за да бъдат забранени със закон нелоялните търговски практики.

Основни нарушения на търговските вериги

При 200 от констатираните нарушения става въпрос за нелоялни търговски практики, каза Стоил Алипиев председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Сред най-честите нелоялни практики са лъжливи анонси "само днес на тази цена" или "най-ниска цена", разминаване между цената на етикета на стоката и реалната цена, липсваща стока, рекламирана на ниска цена в брошури, несъответствия в теглото. Друг фрапиращ пример, на който се е натъкнала КЗП, внесени стоки от други страни, които се представят за български.

Според Стоил Алипиев търговски вериги, които държат 50-60 процента от пазара на хранителни продукти, изкривяват пазара и завишават цените изкуствено. Той посочи, че често вериги излизат с подвеждаща или невярна информация за цената и грамажа на стоката.

Според министъра на икономиката Никола Стоянов цените на енергоресурсите и горивата намаляват, докато на стоките в магазините - растат. Затова държавните организации са проследили и ценообразуването по всички нива във веригата.Виждаме мляко и масло, продавани в чужбина, които са с 20-30% по-ниски цени, отколкото в България, посочи министърът на икономиката. Маслото във Франция и Германия е по-евтино от това в България с 20%... Няма логика българските граждани да плащат толкова високи цени“, посочи той.

Министърът на земеделието Явор Гечев съобщи за констатирани големи маржове в цените - от 50% до 95% по веригата на предлагане. Наблюдават се маржове до 100% от търговията на едро до тази на дребно. По думите му необясними са маржове при някои продукти – масло, яйца, мляко, сирене, кашкавал и др. и от там неоправдано високи цени. Министерството на земеделието представи информация за доставките на хранителните стоки до търговските вериги в шест канала. По всички тях има високи надценки, които се движат между 50 до над 90 процента.

„Средната цена на млякото от производител е около 1,03 лева. Цената на преработвателя е 1,60 лева до 1,80 лева. На щанда отива до 4 лева. Средната цена за държавата е 3,36 лева“, допълни той и уточни, че в Чехия средната цена е 2,98 лева, а в Румъния 3,11 лева.

Надценките се получават и през различни такси, които се искат от производителите. Това са например такси за реклама асортимент, оборот отстъпки и други. Това са пари, които се вземат от клиентите, но не стигат да производителите, отбеляза Гечев.

„Има ужасяващ страх от производителите да дават информация за доставните цени, за да не отпаднат от дистрибуционните вериги, каза още земеделският министър. Например опаковка кашкавал от 400 грама е с доставна цена 8,04 лева, но се продава за 15,99 лева“, каза Гечев, без да назове производителя и търговската верига. В друг случай краве сирене в опаковка 400 грама се доставя при цена 5,64 лв., но на рафта във веригата се предлага по 10,79 лева или с надценка 91 процента.

Министърът на земеделието заяви, че наблюдението на пазара на храни вече ще е постоянно.

За изсветляване на сектора ще бъдат приети две наредби за храните, подготвени от Министерството на земеделието и Министерството на икономиката за храните, така че да дадат публичност по цялата верига на доставки.

Ще има регистри на всички търговци и на складовете, които се занимават с продажбата на храни. Първият по веригата на даден продукт ще отрази в електронния регистър пускането му на пазара и всеки следващ ще информира къде е отишла храната и на каква цена, каза Гечев.

В следващите седмици предстои да заработи и сайтът, който ще показва маржът на цените на продуктите от производителя до магазина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
регулирането на търговските надценки влияе пряко в/у количеството и качеството на храната ... много скоро ще се убедят в това мнозинството българи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
За наште зърнари размита ли някой на Пл. Народно събрание 2 https://agri.bg/***/zaradi-vnosa-na-zrno-polski-fermeri-shche-blokirat-granitsata-s-ukrayna
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 13
evlogi
преди 1 година
Удивителни простотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 2
doba
преди 1 година
'премиерът Гълъб Донев възложи изготвяне на механизми срещу спекулата' - каква спекула, другаре. Пазарна икономика сме, свободна(уж). Тук спекула нема. Купуваш йофтинко, продаваш скъпо - НО това не е спекула, а бузинес :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
doba
преди 1 година
До: Zlato: на Запад не се гледат прасета, там само се консумират. И трябва да са евтини :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 7
Zlato
преди 1 година
До: npo3anageH Навиваш ръкавите и почваш да копаш и да гледаш прасета :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 16
npo3anageH
преди 1 година
Пазарна икономика... добре... цивилизовано държание... добре... НО като маржа мине 100% и почвам на навивам ръкавите и аз! Колкокото и да съм за свободата на бизнеса, алчност в такива размери трябва да бъде наказвана!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
Кисимов
преди 1 година
A има и нахални пенсионерки, които за някакви цифрички на карта получават Аналогови продукти и пак недоволстват. Радвайте се, че още ви дават аналогови плодове и тухлии не се чудете че някои искат поне ааналогови хартишки кеш за разплащане, иначе и вие навярно ще получите една цифрова снимка в съответствие и дано да сте доволни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още