IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Яйцата поскъпват най-рязко в Източна Европа през последната година

Причината за повишаването на цените е разпространението на птичия грип

20:17 | 10.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

През януари 2023 година яйцата в ЕС поскъпнали с 30% на годишна база и това е един от хранителните продукти с най-рязко увеличена цена в общността, съобщава Евростат. От данните е видно, че яйцата поскъпват във всички държави от ЕС, но най-голямо е повишението в страните от Източна Европа.

В Чехия яйцата са поскъпнали с 85%, в Унгария и Словакия - с по 80%, а в България - с малко над 70 сто. На обратния полюс са Германия, Люксембург и Австрия, където цената на яйцата се повишава с около 19 на сто.

Пред ден статистиката в Белгия съобщи за рекорд в цената на яйцата през февруари - едно яйце вече струва средно 16,37 евроцента. Агенция Belga обяснява това повишение с епидемията от птичи грип и наближаващия Великден. Експертите в страната не виждат признаци за поевтиняване в следващите месеци.

Освен Европа и САЩ, случаи на птичи грип вече са регистрирани в страните от Южна Америка. Болестта се разпространява от диви птици и притесненията са, че се доближава притеснително бързо до Бразилия, която е най-големият износител на пилешко месо. По данни на Световната организация по здравето на животните над 100 млн. птици са жертви на птичия грип от октомври 2022 година до началото на февруари 2023 година. 

Сред най-засегнатите са кокошките носачки, което предизвиква и ръстът в цената на яйцата. За година яйцата в САЩ са поскъпнали със 70 на сто.

Като цяло цените на много селскостопански стоки се повишиха съществено през 2022 година на фона и на войната, която Русия започна в Украйна.  Двете държави са основни износители на зърнени храни, царевица и слънчоглед и свитите доставки изнервиха пазарите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още