IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Явор Гечев: Не искаме само затваряне на пазара, а механизъм за разрешаване на проблемите

Зърнопроизводителите искат по-високи цени, но на пазара няма условия за това, заяви служебният министър на земеделието

14:58 | 23.04.23 г. 2
Служебният министър на земеделието Явор Гечев. Снимка: Филип Станчев, БГНЕС
Служебният министър на земеделието Явор Гечев. Снимка: Филип Станчев, БГНЕС

Не искаме спиране на вноса, а по-разумна цялостна политика на ЕС, която да отрегулира аномалиите на пазара. Това е коректно и към Украйна, и към България, и към всички. Ние нарушихме пазара, затова в момента има кризи. Не искаме просто затваряне на пазара, а механизъм", каза пред БНР министърът на земеделието Явор Гечев. 

"Изчиствайки част от продукцията, която има на българския пазар, веднага да можем да вдигнем ние самите дадените бариери. Искаме механизъм, чрез който да не се наводнява само източната част на Европа, а когато е пренаситен пазарът тук, то да имаме вътрешноевропейски механизъм , който да премества тези количества към вътрешни държави, към ЕС. Искаме отваряне на коридори, които да излизат извън Черно море, което в момента е проблемно", заяви Гечев.

"В България има такива количества продукция в момента, че първо не може да се вдигнат цените. Ако вдигането е 1-2 стотинки на килограм слънчоглед, това едва ли ще се отрази. Няма никакви условия за вдигане на цената на хляба. Въпросът е, че жътвата идва, а в България има прекомерно големи количества слънчоглед, пшеница, царевица, които ако ние не продадем, ще трябва да хвърлим продукция за няколко милиарда", предупреди Гечев.

Той припомни думите си от септември пред Съвета на министрите по земеделие в ЕС, че коридорите на солидарност не действат така, както се очаква. "Още тогава искахме мерки", добави той. 

"В един момент Полша просто затвори границите. Ние нямахме предварителна информация, въпреки че ден по-рано имахме среща на министрите от петте държави - Полша изненада всички. Ако не бяхме реагирали, това означава, че всички коридори, които бяха насочени към Полша, щяха да се пренасочат към България", каза Гечев и допълни, че списъците със забранени за внос стоки на петте страни са по-скоро призив към Европа спешно да вземе общоевропейски мерки. 

"Зърнопроизводителите искат по-високи цени, но на пазара няма условия за това", заяви земеделският министър и призовава земеделските производители да използват прозореца, който българската държава и ЕС ще им даде за реализиране на продукцията. 

"Ако нямаме сделки с големи количества до 5 юни, след това нямаме да можем да направим много неща. Имаме няколко милиарда продукция, която ако остане в държавата, няма да е най-доброто нещо за икономиката. Интензивно продължаваме разговорите с всички", заяви Гечев.

За цените на храните той посочи, че едва ли  ще паднат толкова, за да догонят инфлацията. Обществото разбира мерките, смята той. Според него ако темата спре да бъде публична, цените ще се върнат на старото си ниво. Бихме предложили на народните представители и законови промени, каза Гечев.

Той коментира и предложението за бюджет. 

"Бюджетът е опит за презентиране на политиките такива, каквито ги искаха партиите. Бюджетът отразява почти всичко това, на което всички слушахме в кампанията", каза министърът.

"Не е лесно да си служебен министър в такава обстановка, в която има недоверие към политическата класа. Какъвто и да е бюджетът, ще е трудно. И при 3%, и при 6% дефицит парите няма да стигнат, за да могат да се правят догонващи на Европа политики, които да наваксват разликата. Такова е времето и трябва да се търсят и законови и административни мерки, за да се правят реформи. Едно служебно правителство не може да прави такива реформи", добави Гечев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 23.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Посредниците вече не са маркетмейкър при братушките https://***.cargill.bg/bg/%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%BB-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Добре дошли в Софийска стокова борса АД (Sofia Commodity Exchange) първият и най-голям организиран, концентриран и бързоликвиден борсов пазар в България.https://sce-bg.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още