IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приоритетно ще се отдават пасища на животновъди и производители на плодове и зеленчуци

Изплатени са почти всички помощи за земеделците, каза министърът на земеделието Кирил Вътев

18:05 | 19.10.23 г.
Снимка: БГНЕС/ Антония Георгиева
Снимка: БГНЕС/ Антония Георгиева

Приоритетното предоставяне на пасища и на земя за животновъди и производители на плодове и зеленчуци, както и на млади и нови земеделски производители беше във фокуса на Втория консултативен съвет по поземлените отношения, който се състоя в Министерство на земеделието и храните.

„Работата на консултативния съвет по поземлени отношения е изключително важна, защото те са фундамент за българското земеделие“, каза на брифинг след заседанието министър Кирил Вътев. Той отбеляза, че понятието „нови производители“ се въвежда, защото „не всички нови са млади“.

„Твърде често се срещаме с хора, които казват: бихме започнали, но нямаме достъп до земя. Ето чрез такива промени целта е достъп до земя да имат всички, които желаят да се занимават със земеделско производство“, посочи Кирил Вътев. По време на срещата с представители на бранша е обсъдено и ако на база животински единици има излишък, отново той да си остане при животновъдите и то най-близко до животновъдния обект на съответния животновъд.

Всеки протокол от заседанията на Консултативния съвет ще се предава към Комисията по земеделие. „Надяваме се там да срещнем пълна подкрепа, за да можем да ускорим промените“, посочи Вътев. „Нашето желание е да направим максимално голям брой взаимно обвързани промени, така че да не работим само на парче“, каза още министърът.

Министърът коментира и темата за напояването, като посочи значението на това всеки земеделски производител да може да използва най-близкия водоем, но и да има възможност да прави и сондаж с поливни цели. Това обаче това изисква и съгласуване с Министерството на околната среда и водите.

„Водата е от първостепенно значение. Още повече, че в момента конюнктурата на пазара е съвършено нова и ако не обезпечим нашето земеделие с вода за напояване, нищо розово не ни очаква“, посочи Вътев.

Министърът се обяви против промяната на предназначението на земеделски земи за създаването на фотоволтаични мощности.

„Нашето становище е категорично солидарно със земеделските производители“, каза Вътев и отбеляза, че съществуват комбинирани решения за съчетаване на земеделска земя и производство на възобновяема енергия, към които министерството е толерантно. Той посочи обаче, че министерството може да коментира само разпределението на държавни и общински земи, но не и частните земеделски земи, при които това зависи от собственика.

Министърът отбеляза и че почти всички суми по подписания с протестиращите земеделци меморандум са изплатени.

Вътев допълни, че има отказ на ЕК от 9 юни по искането за увеличаване на тавана от 250 хил. евро помощ за един земеделски производител, но преговорите по темата продължават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още