IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилските фермери залагат на високите технологии, за да спасят пазара на какао

Цените на какаото достигнаха рекордни нива, а Бразилия се опитва да съживи производството му

19:56 | 10.04.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Ценни какаови зърна се изсипват от тръбата на нещо, което прилича на малък влак, проправящ си път между тропическите дървета в Бразилия, докато на земята остават само обелки.  

Машината автоматизира процеса на беленето на зрелите какаови шушулки – значително подобрение на традиционния трудоемък процес по събиране на реколтата, който включва бране на плодовете от дърветата и ръчно разрязване на стеблата с нож.

Това е израз на усилията на Бразилия в ролята ѝ на селскостопанска сила да поведе драматична модернизацията в методите за производство на какао, стимулирайки съживяването на индустрията в страната. В по-широк план промяната може да донесе така необходимата подкрепа на глобалните пазари, които се сблъскват със сериозен недостиг на зърна от най-добрите производители в Западна Африка, пише Даян Соуса в материал за Bloomberg.

Цените на какаото се увеличиха два пъти тази година до рекордни нива, след като екстремните климатични условия, болести и структурни проблеми създадоха затруднения с доставките от Кот д‘Ивоар и Гана. Фючърсите за какао в Ню Йорк прехвърлиха цената от 10 000 долара във вторник. 

Ниското заплащане обаче възпрепятства фермерите в Африка да инвестират в подобрения, като по този начин ограничава количеството какао, което дърветата им могат да дават. Това води до привличане на вниманието на световната общност към Бразилия, която разполага със сериозно земеделско ноу-хау и фермери с финансови ресурси да инвестират в нови посеви.

„Моделът на производство в Африка обикновено се изчерпва с времето, а това създава възможности за други региони“, казва Лаерте Мораес, управляващ директор на южноамериканския клон на Cargill Inc. за хранителни продукти.

„Бразилия разполага с всички условия да бъде много ефикасен и ефективен производител на какао“, казва той.

Огромната търговска компания е сред тези, които работят с нови технологии за отглеждане на какао в нетипични райони в Бразилия. След скорошно споразумение със земеделски производители от район а на саваните Серадо, Cargill вече е в преговори с производители на шоколад, като се стреми да изгради партньорства с фермерите за следващ етап в инвестициите, свързани с какаото.

Бразилия е отговорна за по-малко от 5% от световните доставки на какао и в момента е нетен вносител на какаови зърна. Някога значим световен доставчик, южноамериканската държава е загубила всичко през 80-те години на XX в. заради болест, унищожаваща дърветата.

Страната, в която основният телевизионен канал съживява теленовела от 90-те години за фермери, отглеждащи какао, е напът да се възроди. Комисията по какао в страната (Ceplac) се стреми да удвои производството си до над 440 000 тона на година до 2030 г. Макар все още да е далеч след най-големия доставчик Кот д'Ивоар, това би превърнало Бразилия в една от най-големите производителки, която вероятно ще изпревари Нигерия и Камерун.

Преди Бразилия използваше методи на производство, които ограничаваха какаото до няколко малки, по-влажни области под сянката на високи дървета от местни видове. Днес новите машини могат да работят и под ярка слънчева светлина, и на равнинни участъци. В комбинация с по-доброто напояване и широкото използване на торове и пестициди, както и с подбор на сортове, устойчиви на слънчева светлина, производителите залагат на това, че могат да направят какаовите култури по-продуктивни и по-устойчиви на болести и екстремни климатични условия.

Някои от земеделците, които работят с новите техники, твърдят, че производителността може да достигне до 3000 кг на хектар – много повече от средните за страната 491 кг на хектар. Широкообхватното напояване позволява да се сади какао и на по-сухи места – подобно на разширяването на производството на соя и царевица в същите региони, което помогна на Бразилия да стане основен износител на тези стоки.

„Много хора, които са нови в какаовата индустрия, започват да я проучват“, казва агрономът Силвино Крушевски Нето, който консултира някои от фермерите в страната. „Те имат много добре оформена бизнес визия и култура, която диктува, че посевите трябва да са продуктивни и да се поддава на технологии“, казва той.

Земеделската група Agrícola DM4 в южната част на щата Баия използва машината, която наподобява влак, за да намали разходите си. В стопанството, където се отглеждат още черен пипер и кафе, какаото се разраства по-бързо от първоначално планираното, тъй като нарастващите цени означават, че културата става по-печеливша, според Фернандо де Мартинс, главен изпълнителен директор на групата.

„Производителите са мотивирани да садят дори повече“, казва той. „Нивото на цената на какаото се е променило и не вярвам да видим ниски цени през следващите няколко години“, казва Де Мартинс.

Дори Pepsi възлага надежди на какаото в Бразилия. Компанията, която използва какао в популярна в Бразилия разтворима напитка, вижда добри резултати след като опитва съчетание от какаови насаждения с кокосови дървета, разположени в част от най-сухите райони на Бразилия.

„Жизнеността на какаовите растения изненадва дори експертите“, казва Рикардо Тиноко, агроном в компанията. Pepsi обмисля разширяване на площта до 450 хектара в една от фермите, които притежава, а също така може да пренесе какао в някои ферми в региона, които я снабдяват с кокосова вода.

Подобни резултати наблюдават и в Schmidt Agricola – компания, която си е партнирала преди две години с Cargill, за да насърчи новите техники за производство на какао. Развитието на културите е окуражаващо, като по дърветата вече има „необичайно“ количество плодове, казва Мораес.

Въпреки че ще отнеме време, докато някои от наскоро засадените площи да започнат да дават плодове, новите методи на отглеждане вече привличат вниманието на света, тъй като глобалните пазари търсят алтернативни доставчици на какао.

„За Бразилия се говори навсякъде“, казва Де Мартинс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още