IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделски производител: Застраховането в сектора продължава да бъде проблем

Ако искаме да имаме работещ механизъм за застраховане, трябва застрахователната база да отиде на 2000-2500 лв. на декар, смята Красимир Кумчев

12:07 | 29.04.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Застраховането на земеделската продукция е нещо, което е проблем в миналото, проблем е днес, ще бъде проблем и утре. Това каза земеделският производител Красимир Кумчев пред БНР в разговор за щетите от градушките през изминалата седмица. 

„Бедата е, че всяка година по това време се повтарят едни и същи неща. Това, че Министерството на земеделието и храните ще правят обследвания, ще се пишат протоколи и ще има някакви средства за обезщетение, е капка в морето. Не е работещо решение. Там става дума, ако щетите са на 100%. А ако са на 95%, какво се прави?“, попита той. 

Кумчев припомни, че той е автор на наредбата за съфинансиране и темата със застраховането в сектора е от 15 години. Наредбата работи и в момента, но е колкото да се отчитат от Министерството на земеделието, че има държавна помощ в тази насока, каза той. 

„Още когато работихме по тази наредба, се заложи базата 500 лв. на декар да бъде базата за застраховане. Тарифно число – 6%, което значи 30 лв. застрахователна премия. От тях държавата поема 60%, а 40% – земеделските производители. Още тогава казах, че 500 лв. на декар е изключително ниска база и аргументите бяха, че няма достатъчно пари. 14 години по-късно тази база си е същата и интересът към тази мярка на държавна помощ всяка година намалява“, каза той.

Кумчев обясни, че разходите в зеленчукопроизводството вече надхвърлят 3000 лв. на декар и при база от само 500 лв. на декар няма как земеделците да имат икономически интерес и да се занимават с административни процедури, за да си застраховат продукцията. Той допълни, че повишената стойност се формира от цената на разсадите, торове, работна ръка, препарати. 

„Ако искаме да имаме работещ механизъм за застраховане, трябва тази база да отиде на 2000-2500 лв. на декар и ако производителят не се застрахова, да няма на кого да се оплаче“, препоръча Кумчев.

Според него застраховането е ключов момент в агросектора, но бедата е, че се неглижира.

„Няма ги кадрите в застрахователните компании, а трябва от тях да се поеме. Когато има прогнози за градушки, те спират да застраховат“, казва Красимир Кумчев.

Той призова да се създаде земеделска застрахователна компания с капитал 50% на държавата, а останалите 50% - от земеделските производители. По думите му в Министерството на земеделието проблемите продължават да се решават на парче и когато се реши един, „се отворят дупки на още 10“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още