Годишното производство на сурова захар в Куба ще спадне под 200 хил. тона през 2025 г., за първи път от 19-ти век, което има вероятност да остави производителите на ром без ключовата суровина. Това сочат данни в доклад на Националната статистическа служба на Куба (Oficina Nacional de Estadística e Informacion - ONEI), цитирани от БТА по информация на Ройтерс.
Държавната компания Azcuba, която управлява захарната индустрия в Куба, планираше да произведе 265 хил. тона захар през настоящата година. Въпреки това, към края на сезона на смилане, производството е намаляло с около 100 хил. тона, според оценки на Ройтерс, базирани на официални медийни съобщения и източници, запознати с въпроса.
През 2023 г. Куба е произвела 350 хил. тона захар, което е значителен спад в сравнение с 1,3 млн. тона през 2019 г.
Куба, която някога беше основен износител на захар, ще бъде принудена да внася повече захар през тази година, за да задоволи минималното си вътрешно търсене. Това поражда притеснения сред производителите на ром, които разчитат на местни суровини за дестилирането на качествен продукт.
Националната статистическа служба съобщи, че производството на етилов алкохол на базата на захар, използван за производството на ром, е спаднало със 70% — от 573 хил. хектолитра през 2019 г. до 174 хил. хектолитра през миналата година.
Захарната индустрия на Куба се сблъсква с намалено производство на захарна тръстика и недостатъчни суровини, като основни фактори за това са недостигът на ключови материали и лошото управление, посочва Ройтерс.
Кубинският ром трябва да се произвежда от местен алкохол, извлечен от кубинска тръстикова захар, но спадът в производството вече тревожи индустрията. Чуждестранни бизнесмени, пожелали анонимност, заявяват, че „ситуацията става критична“. Един от тях споделя: „Тъй като ромът трябва да отлежава, ние използваме запасите си и се тревожим дали ще имаме нови запаси в бъдеще.“
Захарните фабрики продължават да работят, но добивите обикновено намаляват драстично през май, когато летните дъждове усложняват процеса на преработка.
Куба беше най-големият износител на захар в света, като през 1989 г. произведе рекордните 8 млн. тона. След разпадането на СССР, основен търговски партньор на Хавана, производството на захар постепенно намалява.


Почина един от най-популярните японски актьори
Радев отличи огнеборци и доброволци, участвали в овладяването на пожари през лятото
От Черно море излязоха с важна информация за мача с ЦСКА
Вижте резултатите от официалния кантар на SENSHI 29
ФИФА с нововъведение за засадите на световното по футбол
Турската лира остава стабилна, а икономисти очакват ново понижение на лихвите
Юанът става все по-използван при паричните преводи
Еврозоната бележи по-силен ръст от очакваното благодарение на вътрешното търсене
Ралито на китайските акции изостава от американските
САЩ лобират срещу плана на ЕС за отпускане на заем в подкрепа на Украйна
Tesla намали цената на Model 3 в Европа
Рембранд, Вермеер или Ван Гог – изберете сами
Audi готви още една изненада
Политик предложи премахване на червения светофар и знаците на пътя
Малка кола на старо с автоматик – ето 4 сигурни предложения
ЕК глоби Х, социалната мрежа нарушавала правилата за прозрачност
Кметът на район "Изгрев" съобщава за саботажи с боклука
Гръцките фермери затвориха и ГКПП "Капитан Петко Войвода"
Ампутираха левия крак на бащата на Меган