IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore

Недостигът на захар поставя на изпитание производителите на кубински ром

Захарните фабрики продължават да работят, но добивите обикновено намаляват драстично през май заради летните дъждове

16:44 | 14.05.25 г.
Автор - снимка
Създател
Работник в поле със захарна тръстика в Куба. Снимка: Bloomberg LP
Работник в поле със захарна тръстика в Куба. Снимка: Bloomberg LP

Годишното производство на сурова захар в Куба ще спадне под 200 хил. тона през 2025 г., за първи път от 19-ти век, което има вероятност да остави производителите на ром без ключовата суровина. Това сочат данни в доклад на Националната статистическа служба на Куба (Oficina Nacional de Estadística e Informacion - ONEI), цитирани от БТА по информация на Ройтерс.

Държавната компания Azcuba, която управлява захарната индустрия в Куба, планираше да произведе 265 хил. тона захар през настоящата година. Въпреки това, към края на сезона на смилане, производството е намаляло с около 100 хил. тона, според оценки на Ройтерс, базирани на официални медийни съобщения и източници, запознати с въпроса.

През 2023 г. Куба е произвела 350 хил. тона захар, което е значителен спад в сравнение с 1,3 млн. тона през 2019 г.

Куба, която някога беше основен износител на захар, ще бъде принудена да внася повече захар през тази година, за да задоволи минималното си вътрешно търсене. Това поражда притеснения сред производителите на ром, които разчитат на местни суровини за дестилирането на качествен продукт.

Националната статистическа служба съобщи, че производството на етилов алкохол на базата на захар, използван за производството на ром, е спаднало със 70% — от 573 хил. хектолитра през 2019 г. до 174 хил. хектолитра през миналата година.

Захарната индустрия на Куба се сблъсква с намалено производство на захарна тръстика и недостатъчни суровини, като основни фактори за това са недостигът на ключови материали и лошото управление, посочва Ройтерс.

Кубинският ром трябва да се произвежда от местен алкохол, извлечен от кубинска тръстикова захар, но спадът в производството вече тревожи индустрията. Чуждестранни бизнесмени, пожелали анонимност, заявяват, че „ситуацията става критична“. Един от тях споделя: „Тъй като ромът трябва да отлежава, ние използваме запасите си и се тревожим дали ще имаме нови запаси в бъдеще.“

Захарните фабрики продължават да работят, но добивите обикновено намаляват драстично през май, когато летните дъждове усложняват процеса на преработка.

Куба беше най-големият износител на захар в света, като през 1989 г. произведе рекордните 8 млн. тона. След разпадането на СССР, основен търговски партньор на Хавана, производството на захар постепенно намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 14.05.25 г.
Специални проекти виж още
Най-четени новини
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още