IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До превръщането на Covid в сезонен грип ще има още няколко вълни

В края на януари и началото на февруари е бил пикът на петата вълна

10:37 | 04.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus /Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus /Bloomberg

До превръщането на коронавируса в сезонен грип ще има още няколко вълни на висока заболеваемост. Всички те ще са по-леки, тъй като по-голяма част от населението е с имунитет, създаден от преболедуване или поставяне на ваксина. Това каза за ситуацията с коронавируса директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова по Нова телевизия.

„Ние се променихме спрямо вируса, той се промени спрямо натиска на нашата имунна система. Оттук насетне ни чакат по-леки вълни”, прогнозира специалистът.

Христова поясни, че в края на януари и началото на февруари е бил пикът на петата вълна. По думите ѝ тя е започнала, без напълно да е утихнала предната вълна.

Директорът на НЦЗПБ предупреди, че вирусът все още е около нас и може да се предава ефикасно. Затова препоръча носенето на маски на публични места и в градския транспорт. Спазването на дистанция също е препоръчително.

Христова каза, че в България ще започне да се поставя четвърта доза от ваксината в момента, в който европейските органи разрешат това. Според нея това ще стане съвсем скоро.

„Много важно в момента е да се обърне внимание на здравната просвета и на информираността за ползите от ваксината. В тази връзка стартира кампанията „Плюс мен”. В нея може да се получи всякаква информация за ваксините, за отделните заболявания, при които хората имат въпроси дали да се ваксинират. За ваксиниране на деца и бременни”, каза тя, като уточни, че информацията е изцяло на научна основа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още