IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виткова: Виждаме деградация на обществената болнична помощ за сметка на частната

Докато не се откъсне трудът на работещите в здравната система от оборота на лечебното заведение, справедливост няма да има, каза бившият здравен министър

14:59 | 22.08.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Българската здравна система е в тежък дисбаланс с превес във финансирането на болничната помомощ за сметка на частната. Това коментира по БНР Мими Виткова, бивш здравен министър и председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

По думите ѝ това се случва на базата на абсолютно немотивираното разрастване на болничната помощ, строителството на нови и нови болници, предимно частни. „Ние влязохме в осигурителната система с брой на болнични легла, по-висок от средния за Европа, и въпреки това продължавахме да строим“, каза тя.

„Наблюдаваме абсолютна деградация на обществената болнична помощ за сметка на частната. И след като извънболничната помощ е 90% приватизирана, сега вървим към същия процент в болничната помощ“, посочи Виткова.

За нея проблемът не е в наливането на пари в профилактика и в извънболнична помощ, а как сме организирали медицинското обслужване, в чии ръце е профилактиката, как е структурирана извънболничната помощ и пр. Виткова е на мнение, че "на практика заменихме медицината с пари", проблемът е в управлението на средствата. 

Тя коментира и увеличението на цените някои клинични пътеки. По думите ѝ това поставя отново на дневен ред проблема за остойностяването на здравните услуги.

„След като нямаш цялостно остойностяване, за да ти е ясно кое колко струва, видно е, когато се нададе вой за тежък дефицит в някоя клинична пътека, тогава се акцентира вниманието само върху нея, а какво е състоянието в останалите, не е ясно", коментира бившият министър.

"Трябва да остойностим всичко, което се плаща с парите за здравеопазване“, заяви Виткова.

Бившият здравен министър акцентира и върху възнагражденията на работещите в здравната система и тежките диспропорции там. По думите ѝ докато не се откъсне трудът на работещите в системата от оборота на даденото лечебно заведение, справедливост няма да има и младите лекари ще търсят системи, които гарантират повече справедливост в развитието на кадрите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още