IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК предлага повишаване на цените на клиничните пътеки с 8% със задна дата

С 18% да се увеличат цените на медико-диагностичните дейности, предлага здравният фонд

18:54 | 08.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) предлага цените на клиничните пътеки, както и на клиничните и амбулаторните процедури да се повишат с 8%, считано от 1 септември 2022 г. Това каза Петко Салчев, управител на Здравната каса, след заседание на Надзорния съвет, съобщава БТА.

Предложенията са изпратени до Българския лекарски съюз (БЛС).

С 18% да се увеличат цените на медико-диагностичните дейности, предлага още надзорът на фонда.

„Това са възможностите на бюджета ни в момента, предложенията ни са такива с цел да не се връщат пари в държавния бюджет“, посочи Салчев. 

„Ако Българският лекарски съюз не се съгласи, няма да има анекс към Националния рамков договор, а цените на клиничните пътеки няма да се променят“, коментира той. И припомни, че Касата не може еднолично да вземе решение за промяна на цените на клиничните пътеки.

Предишното увеличение на клиничните пътеки – с 25 на сто, беше през май тази година. 

„Ако останат средства в бюджета на Касата, има вариант да се прехвърлят за следващата година като авансови плащания. Няма да се връщат пари в държавния бюджет“, увери шефът на НЗОК.

Изпълнението на бюджета на НЗОК към септември е в рамките на заложеното, като към момента се очаква преразход в специализираната извънболничната медицинска помощ (СИМП) и в денталната помощ, допълни Салчев. 

Очаква се необходимите допълнителни средства за тази година да са в размер на 32 млн. лева. 

Предложението на Българския лекарски съюз беше цените на клиничните пътеки да се повишат с 18 на сто.

По време на среща през октомври, в която участваха и представители на Министерство на здравеопазването (МЗ) и Надзорния съвет на НЗОК, не беше постигнат консенсус, но от МЗ тогава съобщиха, че ще се търси възможност за повишаване на цените на клиничните пътеки с между 12 и 20 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още