IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз поиска оставката на шефа на НЗОК заради "имитация на преговори"

Според председателя на съсловната организация липсват преговори между двете институции

18:08 | 09.11.22 г.
Иван Маджаров Снимка: БГНЕС
Иван Маджаров Снимка: БГНЕС

Българският лекарски съюз (БЛС) настоява за оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Петко Салчев и на председателя на Надзорния съвет на фонда Александър Златанов. Това каза председателят на съсловната организация Иван Маджаров.

„Лекарският съюз излиза от преговорния процес за предстоящия Национален рамков договор“, допълни той. „Ние не сме изпълнители на решенията на Надзорния съвет на НЗОК и няма условия да преговаряме с това ръководство“, каза още Маджаров, цитиран от БТА.

Той посочи, че причините за тези решения на съсловната организация са заради „опитите за прикриване на средства за здраве, гласувани от парламента“. Според Маджаров става дума за еднолично взето решение от Надзорния съвет на НЗОК за разпределяне на очаквания остатък от гласуваните от парламента пари за здраве за тази година. Според него надзорът на НЗОК бламира и саботира преговорния процес с "имитиране на преговори и нежелание за справяне с проблемите в сектора".

По думите му оттук нататък отговорността за състоянието на системата и на лечебните заведения е на Министерския съвет и на парламента. Маджаров призова парламентарните групи спешно да запишат в дневния си ред наболелите проблеми в системата, начина на управление на НЗОК, начина на разпределяне на средствата. „Запазваме си правото за предприемане на всякакви законови действия, включително и протести“, допълни той.    

„Бюджетът, който беше гласуван тази година, не е усвоен и пари има“, смята председателят на БЛС.

„Повече от месец и половина сме свидетели на саботаж и имитация на преговори с НЗОК“, каза още Маджаров. "Законът за здравното осигуряване е категоричен, че с Касата сме равнопоставени в управлението на средствата и определяне на правилата за функциониране на здравната система", допълни той.

По думите му практически няма преговори между БЛС и Надзорния съвет на НЗОК нито по въпроса за начина на разпределяне на бюджета на НЗОК, нито по предстоящия тригодишен Национален рамков договор. 

На заседание на Надзорния съвет на НЗОК вчера беше гласувано предложението цените на клиничните пътеки, клиничните и амбулаторните процедури да се повишат с 8%, считано от 1 септември 2022 г.

„Средствата в НЗОК към момента позволяват устойчиво увеличение на цените на клиничните пътеки да бъде с не повече от 8%, а на медико-диагностичните дейности - с 18%“, коментира председателят на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването Александър Златанов, цитиран от БТА. Коментарът на Златанов е след изразената по-рано позиция от страна на Българския лекарски съюз за икономии в бюджета на НЗОК.

Златанов посочи още, че към 10 декември ще се разбере дали има икономии в бюджета на НЗОК и увери, че ако има, средствата ще се разпределят сред болниците. „Ако новият бюджет позволи над тези осем процента увеличение на цените на клиничните пътеки, ще може да се постигнат още увеличения на дейностите в болничната и в доболничната помощ“, добави Александър Златанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още