IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпускат 5,6 млн. лв. на десетте най-големи общински болници в София

Предвидени са инвестиции за ремонт на сградния фонд на общинските лечебни заведения

18:42 | 18.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Програма за подобряване и модернизация на материално-техническата база на общинските лечебни заведения на стойност 5,6 млн. лв. представиха от Столичния общински съвет (СОС). Докладът за програмата бе приет с пълно мнозинство на заседание на съвета на 11 ноември, предава БТА.

Със средствата ще бъдат обхванати най-приоритетните нужди за нова, модерна медицинска апаратура, както и за извършване на строително-монтажни работи.

Малко над 3,7 млн. лв. са предвидени за общо пет общински болници, в които годишно се лекуват около 400 хиляди души. Средствата отиват към УМБАЛ Св. Йоан Кръстител, II-ра МБАЛ - София, МБАЛ „Княгиня Клементина“, СБАЛОЗ Проф. д-р Марин Мушмов, ПСАГБАЛ „Света София“, както и за Втора САГБАЛ "Шейново".

В общинските ДКЦ-та, в които годишно се лекуват над половин милион души, ще бъдат инвестирани 1,8 млн. лв. за закупуването на три модерни рентгенови апарата за три поликлиники, като всяка година в тях се правят средно между 9 хил. и 12 хил. рентгенови снимки. Всички тези апарати са изцяло дигитализирани, което дава възможност за навременна диагноза и минимално излъчване на рентгенови лъчи.

В МБАЛ "Княгиня Клементина", основна болница за северните и северозападните райони на София, както и на жителите на София-област, ще бъде закупена видео-бронхоскопска система от най-ново поколение, която дава възможност за откриване на злокачествени заболявания на белите дробове в ранен стадий. 

Предвидени са инвестиции за ремонт на сградния фонд на общинските лечебни заведения. Предстои подмяна на фасадата на Втора градска болница, както и ремонт на втората родилна зала в общинска АГ болница "Св. София". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още