IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли риск пациенти да останат без платени лекарства по Здравна каса?

Контролът по разходване на средствата трябва да стане превантивен, посочват от Българския фармацевтичен съюз

10:56 | 28.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Снабдяването с лекарства, които Здравната каса заплаща, може да се окаже трудно от 1 април, тъй като Българският фармацевтичен съюз (БФС) и здравният фонд не могат да се разберат по две точки от новия договор. Без него аптеките няма как да продават медикаментите, които реимбурсира здравната каса. Договорът, който аптеките имат с касата, е до края на март.

От Българския фармацевтичен съюз информират, че от 1 април достъпът на пациентите до заплащани от НЗОК продукти може да бъде преустановен. Причината за това опасение е, че в последната седмица от преговорите от страна на НЗОК са били поставени изискания за нови изменения, които ограничават значително правото на достъп на пациентите до лекарства, заплащани от НЗОК.

Идеята на Здравната каса е пациентите да нямат право да получат част от лекарствата в рецептата си, а всички.

„В условия на недостиг и все по-често срещани затруднения на пациентите да открият някои конкретни продукти се създава императивната невъзможност да се получат поне тези, които са налични. Ако исканите от НЗОК промени влязат в сила, ще се отнемат права на пациентите и ще им се вмени задължение", смятат от БФС.

Освен това от фармацевтичния съюз не са съгласни и с друга идея на НЗОК – да подават данните след верифицирането на лекарствата към фонда. Според тях това нарушава европейския регламент, в който е регламентиран процесът и в който ясно е посочено, че данните се подават само към Българска организация за верификация на лекарствата (БОВЛ), а НЗОК може да ги вземе оттам, тъй като има достъп до системата.

Българският фармацевтичен съюз няма как да подкрепи подобно предложение, тъй като то е в разрез с правната уредба, се посочва в становището на организацията.

От Здравната каса обясниха по казуса, че с промените целят да накарат пациентите да спазват терапията, която им е назначил лекарят.

"Основното нещо, което настоявахме и то е залегнало в новия договор, е подобряването на контрола на Здравната каса по разходване на средствата", заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му този контрол трябва да стане превантивен, за да не правят лекарите административни грешки и фармацевтът да не може да отпуска грешни рецепти.

"Едното искане отнема права на пациента. В момента имате право като пациент, ако са ви изписани няколко лекарства на една рецепта, ако едното не може да се намери на пазара, или в аптеката го няма, или вие не желаете да го употребявате, да вземете останалите. Касата иска това да бъде забранено – Касата или отпуска изцяло всичко по рецептата, или нищо, което като пациент ще ви лиши от достъп до терапия, ако едно от лекарствата не е налично на пазара", обясни Маринов.

Според него решение на този казус е, ако лекарят предписва всяко лекарство на отделна рецепта, но това е много повече работа за всички.

Димитър Маринов коментира и втората притеснителна точка от договора, която касае това аптеките да подават информация за верификация на лекарствата.

"Втората точка, без значение как ще остане, тя е по регламент, но начинът, по който Касата предлага втората точка да се случва, противоречи на регламента и това не зависи дори от българския парламент, нито от министерството, нито от Касата, нито от Фармацевтичния съюз. Това предложение на Касата ще бъде атакувано в съда и ще отпадне", посочи той.

По думите му начинът, по който от Фармацевтичния съюз предлагат да става това, ще даде възможност на Касата да осъществява контрол върху разходването на средствата и да гарантира, че пациентите получават нефалшифицирани лекарствени продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още