IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аптеките ще продължат да отпускат платени от НЗОК лекарства по досегашния ред

Българският фармацевтичен съюз и Здравната каса се споразумяха за удължаване на действащите правила за работа до края на септември

17:07 | 31.03.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Аптеките ще продължат да отпускат заплащани частично или напълно от Здравната каса лекарства по досегашния ред до края на септември. Това стана възможно, след като Българският фармацевтичен съюз и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) подписаха анекс към договора си.

Целта на анекса към договора е аптеките да продължат да отпускат напълно или частично платени лекарства и след 1 април.

Преговорите за подписването на анекса се водят от месеци. С документа се гарантира, че всички лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани частично или напълно от Здравната каса, ще продължат да се отпускат при досегашния ред и условия и след 1 април.

Подписахме анекс до края на септември, обяви Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз. Той отбеляза, че с него се подобрява превантивният контрол.

“Въвеждаме превантивния контрол в реално време и това ще подобри многократно работата и на лекари, и на фармацевти и ще намали главоболието на пациентите с излишно разкарване за корекция на рецепти“, посочи той, цитиран от БТА.

Казусът възникна, след като НЗОК предложи да отпадне възможността аптеките да отпускат само наличните лекарства или по-малки количества от рецепта, заплатена напълно или частично от НЗОК.

Предложението на здравния фонд аптеките да не изпълняват рецепта по Здравна каса, ако някой от медикаментите в нея липсва, бе заложено в новите условия за работа на аптеките с лекарства и медицински изделия, заплащани от фонда.

На практика без удължаване на договора между двете страни пациентите трябваше да плащат от джоба си необходимите им медикаменти, които Касата заплаща напълно или частично. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още