IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В България ще бъдат доставени само вече платени ваксини срещу COVID

До изтичането на договора с Pfizer/BioNTech през 2026 г. страната няма да получава нови доставки, освен ако изрично не пожелае това

19:19 | 04.08.23 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В България ще бъдат доставени единствено ваксини срещу COVID-19, които вече са платени и трябваше да получим през 2022 г. Това съобщават от Министерството на здравеопазването по повод тиражирана информация в публичното пространство, че държавата дава 140 млн. лв. за COVID ваксини и изказаните предположения, че „най-вероятно сумата е предназначена не за заплащане на вече поръчани ваксини по програмата за европейска солидарност, а за нови, които страната ни ще заяви в следващите месеци“. 

От МЗ уточняват, че Европейската комисия е подписала Допълнително споразумение 5 с производителя, според което държавите членки следва да заплатят такса за преобразуване от задължителни доставки на дози ваксини на доставки по желание. Стойността на тази такса за България е 134,2 млн. лв., които вече са изплатени, а средствата са били предвидени в централния бюджет, уточняват от пресцентъра на здравното министерство.

В резултат на участието на България в Допълнително споразумение 5, в страната ни ще бъдат доставени вече заплатени и отложени количества ваксини, които е трябвало да получим през изминалата 2022 г.

До изтичането на договора с производителя Pfizer/BioNTech през 2026 г. България няма да получава нови доставки, освен ако страната ни изрично не пожелае това според нуждите на населението. С предоговарянето на условията през следващите три години България ще има гарантиран приоритетен достъп до нови адаптирани ваксини, произведени от същия производител, за всички бъдещи варианти на вируса, при евентуална нужда и желание, изявено от страната ни.

В резултат на последователните усилия и категоричната позиция на здравното министерство България е спестила 188 млн. лв., които трябваше да бъдат платени по договора с производителя за доставка на ваксини срещу COVID-19 през 2023 г., припомнят още от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 04.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
cyclop
преди 8 месеца
България не е спестила 188 млн. лв., България е потрошила и изсипала в каналла няколко пъти по толкова - за ненужни, нежелани, неработещи "ваксини". Само първата поръчка беше за 13 милиона дозички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още